Трикови за уклањање мрља од загореле хране…

Посуђе од нерђајућег челика може да буде проблематично када су у питању мрље од загореле хране. Да бисте избегли оштећења на дну и да би ваше посуђе поново изгледало ново и сјајно следите ове кораке.

Алат који ће вам бити потребан,врло је једноставан за коришћење и већ га за сигурно имате у својој кухињи.

То су: варјача,детерџент за прање суђа,четка за прање суђа,један мекани сунђер и свемогућа сода бикарбона.

Посуду са загорелом мрљом на дну вратите на врућу ринглу и додајте само једну кап воде. Кад она почне да цврчи додајте још пола шољице воде и сачекајте да та вода проври. Затим дрвеном варјачом или лопатицом састружите загореле остатке хране. Уколико не будете могли из прве да се решите неких упорних мрља напуни посуду водом у коју ћете додати пар капи детерџента за судове. Сачекајте да се посуда тако охлади и четком уклоните остатак.

У случају да ово није помогло и да примећујете још неке трагове загореле хране, помешајте соду бикарбону и воду у таквој размери,да настане паста.Нанесите је на мекани сунђер и рибајте кружним покретима. За крај,исперите још једном и осушите.

Посуђе од нерђајућег челика је веома здрав и користан избор у свакој кухињи из више разлога : добро подноси високе температуре,отпорно је на рђу, а погодно га је користити и за печење у рерни.Такође спада у групу “здравог”посуђа јер је нерђајући челик најмање реактивни метал.

Међутим, управо те високе температуре могу да учине да на дну посуђа настану мрље од загореле хране. Жица за рибање може трајно оштетити ово посуђе,јер огреботине које на тај начин настају утичу на квалитет хране.

Уз одговарајуће одржавање,посуђе од нерђајућег челика може трајати доживотно. Немојте користити жице за рибање и абразивна средства за чишћење ,као што су средства на бази амонијака,после сваког прања га добро осушите и ово квалитетно и корисно посуђе ће вам дуго служити.