Зима није само сњег и планинарење са цијелом породицом, вец́ доноси и низ прехлада.

Постоји много начина за побољшање имунитета, али да ли сви начини раде? Издвојили смо за вас пет начина које љекари користе.

1. Ставите бијели лук у све оброке

Да би намирница била „суперфоод“ (производ са високим садржајем храњивих материја), није потребно имати прекрасно име и високу цијену. Бијели лук је одавно познат као средство за спречавање сезонских болести, а током времена не губи ове особине. То је природни антибиотик са антивирусним, антибактеријским и антифунгалним особинама. Побољшава имунитет, а његов активни састојак, алицин се ослобађа након десет минута од резања. Зато сачекајте десетак минута прије него што бијели лук додате у храну. Ако вам се не свиђа мирис, потражите додатке витамина са бијелим луком, пише Женскимагазин.рс

2. Увјерите се да стомак добро функционише

Вец́ је доказано да је имуни систем у директој вези са дигестивним трактом. Дакле, потребно је да одржите висок ниво добрих бактерија у цријевима, за које су корисни пробиотици, као и мљечни производи и кисели купус.

3. Пијте чај од ђумбира

Свежи ђумбир је моц́ан антиоксидант са антиинфламаторним и антифунгалним својствима. Чај са ђумбиром помоц́и ц́е у отклањању прехладе у почетној фази, загревајуц́и тијело изнутра. Поред тога, смањује се температура и убрзава елиминисање токсина из тијела. Узмите комад корена ђумбира и исјеците га или нарендајте. Прелијте вруц́ом водом, додајте парче лимуна и сачекајте 5 минута. Можете додати и кашику меда.

4. Узмите витамин Д

Познато је да тијело производи витамин Д под утицајем сунчеве свјетлости. Сходно томе, у хладној сезони многи доживљавају недостатак. Витамин Д је веома важан за имуни систем, па чак и за психолошко стање! Налази се у масним рибама, јајима и неким житарицама, али не можете добити велике дозе од хране. Боље је пити витамине.

5. Бавите се спортом

Можда је ово посљедња ствар коју желите у мрачним зимским вечерима, посебно ако имате чашу вина и серију на другој страни ваге … Али спорт ипак помаже имунитету! Код првих симптома прехладе, обуците спортску униформу и идите на џогирање. Редовно се бавите било каквим спортом, само немојте претјерати!