Холандске власти саопштиле су да су отписале дугове родитељима, погрешно оптуженим за превару у вези са исплатом дечијих додатака, након што је тај скандал довео до оставке Владе.

Министарка финансија Александра ван Хуфелен рекла је у понедјељак да та одлука значи да ће хиљаде родитеља које је пореска управо неправедно оптужила за превару добити свих 30.000 евра, како им је обећано прошле недјеље, преноси АП.

– Вјерујем да родитељи заслужују потпуни отпис дугова како би могли да искористе надокнаду за нови почетак – навела је Ван Хуфелен.

Влада Марка Рутеа поднијела је оставку у петак послије парламентарног извештаја „Неправда без преседана“, у којем се наводи да је пореска управа својим политикама, чији је циљ био спречавање превара у вези с исплатама дечијих додатака родитељима, прекршила „основна начела владавине права“.

Тим политикама су хиљаде родитеља биле оштећене претходних година, а многи су запали у велике дугове.

Ван Хуфелен је рекла да преговара са приватним организацијама као што су банке и компаније за обезбјеђење смјештаја како би и оне отписале дугове оштећеним родитељима.

Иако је Рутеова Влада поднијела оставку, она ће остати на власти у техничком мандату до формирања нове већине након парламентарних избора 17. марта.