“Сваки човјек који касније у животу потражи стручну психолошку помоћ има проблема јер је био физички или на други начин кажњаван као дијете”, нагласила је психолог Љиљана Јагодић.

“Ја сам присталица тога да батина није изашла из раја, а прочитала сам да је батина била добра, остала би тамо. Оно што ја, као и све моје колеге, највише видимо јесте да сваки човјек који касније у животу потражи стручну психолошку помоћ има проблема јер је био физички или на други начин кажњаван као дијете”, рекла је психолог Љиљана Јагодић у емисији 150 минута на Првој ТВ.

Додала је да људи који су кажњавани батинама као дјеца, касније могу да постану агресивни у зрелом добу.

Гордана Племић из “Удружења Родитељ” је мајка троје дјеце и каже да никада није васпитавала своју дјецу тако што их је кажњавала.

“Учили су нас да вас васпитавају тако што добијете батине и тако што вас казне. Данас често чујемо да је некад било више поштовања, а ја сматрам да је то био страх који смо осјећали. Чини ми се да не треба да поштујем свог родитеља зато што га се плашим него зато што ту постоје друге вриједности”, истакла је Гордана и додала да је физичко кажњавање вид немоћи и да на тај начин искључиво одајемо утисак слабости.

“Временом сам научила да постоје и други начини за кажњавање, који и мене и дјецу чине бољим. И сугурна сам да батина не доноси резултат који ми мислимо да она може донијети”, истакла је Гордана Племић.

А како изаћи на крај с дјететом када је оно баш немирно?

“Са психолошке тачке гледишта најбоље би било да не улазите у расправу са дјететом, да изолујете дијете да се оно смири, а то ће и родитељима дати времена да се смире. У таквим тренуцима је важно бити ауторитет и рећи “то не можеш”, а посебно је важно да не улазите у расправу са дјететом које има 2, 3 године”, истакла је Љиљана Јагодић.

Гордана Племић је истакла да уколико дјеци бранимо одређене ствари, а својим личним примјером показујемо другачије, све то што покушавамо да успоставимо пада у воду.

И Гордана Племић и Љиљана Јагодић сложиле су се да су батине једна од најлошијих васпитних метода и да би родитељи требало више стрпљења и времена да имају за своју дјецу. Посебно је важно да родитељ буде аутортитет и да својим личним примјером не покаже да је “слаб”.