Снијег је јутрос успорио саобраћај на многим путним правцима у вишим крајевима и преко превоја, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Угаженог снијега има на дионицама Сарајево-Рогатица преко Романије, Трново-Фоча преко Рогоја, Теслић-Котор Варош преко Борја, Мркоњић Град-Милиништа, Тисовац-Кнежево-Угар, Кола-Стричићи-Чађавица и Шипово-Стројице.

Због угаженог снијега или леда на коловозу теретним возилима са приколицом и шлеперима препоручује се употреба ланаца.

Коловози су мјестимично залеђени и клизави овога јутра, а повећана је и опасност од одрона.

Путне службе интервенишу на свим мјестима гдје је то неопходно, а возачима се савјетује да вожњу прилагоде условима на путу.

Из АМС-а подсјећају да је посједовање зимске опреме обавезно за све категорије возила.

Релацијама Станић Ријека-Добој-Каруше, Хргови-Доњи Блажевац-Лончари-Лепница и Бањ Брдо-гранични прелаз Рача креће се вангабаритни превоз. Возачима се скреће пажњу да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

На дионицама на којима се радови пролазак возила регулише привремена саобраћајна сигнализација и њено поштовање је обавезно.

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежено, једном саобраћајном траком, па се препоручују да се користе алтернативни правци.

Радови се изводе на магистралном путу кроз Лакташе, гдје је у току изградња кружног тока, а возила се преусмјеравају на обилазне путеве у непосредној близини. Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај преусмјерава се на ауто-пут. Из правца Градишке то је петља Александровац, из правца Бањалуке код хотела “Ћубић”, из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи.

АМС препоручује возачима који путују или треба да путују кроз Лакташе да користе ауто-пут “Девети јануар” и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Радови се изводе и у тунелу Брчигово на магистралном путу Саставци-Устипрача, Црквина-Модрича, те на путевима на подручју Бањалуке, Котор Вароша и Власенице.

У току су радови на регионалним путевима Котор Варош-Кнежево у мјесту Живинице, Укрина-Клупе у мјесту Шњеготина, док је због клизишта успорен саобраћај на дионици Укрина-Горња Вијака.

Саобраћај је обустављен на регионалном путу Мраковица-Подградци-Градишка.

У Федерацији БиХ на дионици Прозор-Јабланица због радова је обустављен саобраћај у тунелу Јасен. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила масе изнад седам и по тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Успорено, због радова, саобраћа се на на путним правцима Ступари-Живинице, Живинице-Бановићи, Дрвар-Босанско Грахово, Громиљак-Блажуј и Шуица-Томиславград.