Добра сарадња Амбасаде Чешке у Босни и Херцеговини и локалне власти општине Соколац, која је започета са амбасадором Томашом Суњогом наставља се и са новом амбасадорицом Иваном Хлавсовом, кроз реализацију нових пројеката.

Општинско Одјељење за локални развој конкурисало је Амбасади Републике Чешке приједлог за пројекат „Постројење за прочишћавање воде за пиће у Сокоцу“ . Према обавјештењу које је стигло у кабинет начелника општине Соколац Милована Бјелице пројектни приједлог оцијенио је стручни тим Амбасаде Чешке у Сарајеву, Министарство спољних послова Чешке и Развојна агенција Чешке, и пројектни приједлог је прошао у сљедећу фазу, тј. у његову даљу реализацију.

Захваљујући Амбасади Чешке Републике у БиХ у јула 2014. године, реализован је пројекат „Чувајмо нашу животну средину – рециклирајмо“ у оквиру којег су набављени контејнери и канте за одлагање смећа. Вриједност пројекта била је 20.000 марака, од чега је улагање Владе Чешке 14.000, а општине Соколац 6.000 марака.

Чешка Република сваке године кроз позив за финансирање малих локални пројекта, издваја близу два и по милиона евра за реализацију пројеката у БиХ. Пројекти морају да буду усмјерени на секторе: 1) Одрживи економски раст (обновљиви извори енергије); 2) Одрживо управљање природним ресурсима (системи водоснабдевања и канализације); или 3) Добро управљање и ојачана демократија. Сви пројекти требају промовисати равноправност полова и поштовати животну средину.