Фото: Ј.Маринковић

У организацији Установе за културу „Перо Косорић“ и Народне библиотеке „Соколац“, вечерас је у просторијама Високе школе за услужни бизнис, одржано традиционално Светосавско духовно вече. Програм је бесједом отворио старјешина Храма Романијска Лазарица протојереј ставрофор Илија Чупић, наглашавајући да је Свети Сава потребан свом народу у данашњем времену.

-Потребан нам је као помиритељ и као неко ко је знао у најтежим историјским тренуцима, а на темељима хришћанства, да преноси сваку врсту добра. Свети Сава нам је потребан као хљеб насушни, јер Срби никада нису били у већој свађи и неслози. Никада, као данас, код Срба није био тако снажно изражен индивидуални дух, без жеље да испуне другу заповијест. Постали смо саможиви, тражећи начин да све могућности које нас окружују искористимо само за себе. Требамо се угледати на Светог Саву који је био спреман да се жртвује за ближњега свога и као такав утицао, не само на своју породицу, већ на сав свијет. Нека нам лик и дјело Светог Саве буду узор да имамо љубав једни за друге, помажемо се и будемо бића заједнице – поручио је отац Илија, честитајући свим вјерницима Савиндан.

Фото: Ј.Маринковић

Божица Јанковић, директорица соколачке Народне библиотеке, казала је да је овакве манифестације потребно одржавати у данашње вријеме и изразила наду да ће епидемиолошка ситуација то дозволити у наредном периоду.

-Ово поднебље познато је по талентованим и признатим пјесницима, што је потврдило овгодишње Светосавско духовно вече. Поред бројних старијих пјесника, имамо доста младих нада, на шта смо веома поносни. Нажалост, новонастала ситуација, узрокована пандемијом вируса корона, диктира рад и ограничава нас у организацији оваквих догађаја, али надокнадићемо чим се за то створе услови – додала је она.

Своје стихове говорили су књижевници: Момир Јоловић, Радислав Ћивша, Недељко Жугић, Свјетлана Ђурђић, Бојана Марковић, те млађани Ђорђе Ковачевић и Милица Боровчанин.

Фото: Ј.Маринковић

-Представила сам се пјесмом „Јецај душе“, које је настала недавно. Стихови говоре о духовној молитви која проистиче из туге зато што, без обзира што нам је Свети Сава оставио много тога у предање, не би био задовољан оним што се дешава у свијету. Мислим да његова душа јеца када види данашњицу. Матија Бећковић каже да идемо Савиним стопама, ка Савином врху и Савином извору. Управо тај извор је непресушан и као велико богонадахнуће за мене је инспирација – рекла нам је Милица Боровчанин, ученица првог разреда гимназије у СШЦ „Василије Острошки“ Соколац, која иза себе има објављене већ двије књиге.

У програму су учествовале и средњошколке Марија Бојат и Маријана Грујић, које су уљепшале вече пјесмама уз звук гитаре. Посјетиоци су имали прилику да погледају рукотворине и ликовне радове наших суграђанки Даре Рундић и Невене Крунић.