Борац и Рудар пред 25000 људи, у Бањалуци, 23. децембра 1995. године

Рат је завршен. Живио фудбал! Само два дана послије потписивања Париског мировног споразума (у Паризу је дефинитивно верификовано оно што је договорено у Дејтону), у Републици Српској је одиграна прва финална утакмица за Куп. У Приједору су се тог 16.децембра 1995. године састали Рудар и бањалучки Борац. По прохладном времену и правој зимској идили, два спортска пријатеља – Рудар и Борац пружили су добру игру, постигли четири гола, свако по два, и задовољили око 5.000 радозналих посматрача. Рудар није успио да у првом сусрету оствари предност, па су прогнозе биле да ће пехар освојити екипа Борца.

Реванш у Бањалуци требало је да се одигра 20. децембра, али је то спријечила густа магла. Једноставно, није било могуће играти утакмицу, што је констатовао и делегат сусрета Мирко Поњарац, искусни фудбалски радник из Српског Сарајева. Иако се на трибинама било окупило 10.000 гледалаца, једино разумно рјешење било је да се меч одгоди. Тако је и било, нови термин био је 23. децембар. Три дана касније, на Градски стадион у Бањалуку похитало је све што је ходати могло. И старо и младо! На стадион се угурало око 20.000 гледалаца, да су трибине биле веће, било би их и више. По хладном времену навијачи Борца приредили су праву карневалску атмосферу. Такав фудбалски амбијент у Бањалуци одавно није виђен.

Фудбалери оба тима били су инспирисани за добру игру. Виђено је пет ефектних погодаКа и побједа Борца (3 : 2) која му је донијела трофеј. Играчи, стручно руководство и навијачи су се радовали и славили. Славила је цијела Бањалука као 1988. године када је Борац освојио Куп Југославије побиједивши усред Београда Црвену звезду са 1 : 0. И овај трофеј у Купу Српске је исто тако био драг. У Бањалуци се сла вило цијелу ноћ. То може само фудбал. У сусрету који је одлучио побједника другог Купа Републике Српске у фудбалу, екипе су наступиле у сљедећим саставима:

Борац – Рудар (П) 3:2

Борац: Јањић, Грубор, Вукеља, Старчевић, Билбија, Петреш, Секулић, Бенић (Теиновић), Јагодић, Јандрић, П. Трнић.

Тренер: Јосип Пелц

Рудар (П): Чобановић, Драгић, Д. Јошкић, Лукић, С. Јањетовић, Саламић, З. Јањетовић, Мацура, Згоњанин, Врањеш (Керановић), Краљ.

Тренер: Никола Бевандић

Стријелци: Секулић у 48, Јагодић у 55. и Билбија у 89. минуту за Борац, а Краљ у 8. и Сламић у 85. минуту за Рудар из Приједора.

Утакмицу је судио Божо Лазић из Добоја.

Играч утакмице: Милорад Билбија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име