У Републици Српској и ФБиХ коловози су јутрос претежно мокри и клизави, у котлинама и дуж ријечних токова има магле, а на дионицама у усјецима и поред камених косина учестали су одрони.

Учестали су одрони посебно на путу Брод на Дрини–гранични прелаз Хум/Шћепан поље, гдје се саобраћај одвија отежано, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Због радова, измијењен је режим саобраћаја на магистралном путу Модрича један-Вукосавље /Јакеш/-Подновље-Шешлије-Јоховац-Руданка-Добој-граница Републике Српске/ФБиХ /Каруше/.

Измијењен је режим саобраћаја на споју дионице магистралног пута Добој-Руданка и Улице Стефана Првовјенчаног у Добоју, због изградње кружне раскрснице.

Због изградње кружне раскрснице у Лакташима на магистралном путу ка Клашницама, саобраћај се преусмјерава обилазним путевима у непосредној близини, а због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај се преусмјерава на ауто-пут, из правца Градишке на петљу Александровац, из правца Бањалуке возила се код Хотела “Ћубић” преусмјеравају на ауто-пут, из правца Прњавора на петљу Друговићи, а из правца Српца на петљу Лакташи.

Из АМС Републике Српске препоручују возачима који путују или треба да путују кроз Лакташе да користе ауто-пут “Девети јануар” и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Због радова у тунелу Брчигово на дионици магистралног пута Саставци – Устипрача измијењен је режим саобраћаја.

Измијењен је режим одвијања саобраћаја на дијелу регионалног пута Тедин Хан-граница Републике Српске/ФБиХ /Криж/ због реконструкције дионице.

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежано, једном саобраћајном траком. Препоручује се свим учесницима у саобраћају да за кретање користе алтернативне правце.

У току је изградња мале хидроелектране, због чега је измијењен режим саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош – Ободник.

У току је санација клизишта на регионалном путу Котор Варош-Кнежево, у мјесту Живинице, радним данима од 7.00 до 17.00 часова долази до повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Укрина-Клупе, у мјесту Шњеготина у току су радови на реконструкцији пута и другог моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

Због клизишта једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се због клизишта одвија једном траком наизмјенично.

Због клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици, на подручју општине Нови Град саобраћај се одвија једном траком.

Забрањен је саобарћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона, на надвожњаку на дионици магистралног пута Клашнице два – Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћај.

На територији ФБиХ саобраћај је због радова обустављен у тунелу Јасен на путу Прозор-Јабланица.

Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се теретна возила тежа од 7,5 тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Успорено због радова саобраћа се и на путним правцима Ступари-Живинице-Бановићи, Дрвар-Босанско Грахово, Блажуј-Кисељак и Шуица-Томиславград.

Из БиХАМК-а скрећу пажњу на јак вјетар на магистралном путу Босански Петровац-Оштрељ-Дрвар, као и на ширем подручју Ливна, Купреса и Томиславграда.

На граничним прелазима нема задржавања.

На граничном прелазу Метаљка /Чајниче-Пљевља/ могућ је прелазак границе од 7.00 до 19.00 часова.

Држављани БиХ који путују транзитом кроз Хрватску, за улазак у Србију, морају имати негативан PCR тест, који није старији од 48 часова. Такође, и држављани Србије који користе транзит кроз Хрватску, за улазак у БиХ морају имати ПЦР негативан тест који није старији од 48 часова.

Поново су отворени сви гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и БиХ.

БиХ је отворила границе према: Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три државе. Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан ПЦР тест на вирус корона, који није старији од 48 часова.