Програм за дјецу пред полазак у школу неће бити организован ове године због пандемије вируса корона, а из Министарства просвјете и културе Републике Српске упутили су обавјештење свим предшколским установама и основним школама, сазнају „Независне“.

Вукомир Станковић, предсједник Актива директора предшколских установа Републике Српске и директор вртића „Наша радост“ у Зворнику, потврдио је да су данас добили допис Министарства.

– Епидемиолошка ситуација и проблем с пандемијом вируса корона утицали су на овакву одлуку. По мом мишљењу, ово је сјајан програм и не би га требало прекидати, али видјећемо. У уторак ће вјероватно бити састанак директора предшколских установа на којем ћемо сазнати став других директора по овом питању – истакао је Станковић.

Према ријечима Татјане Вилендечић, директорице ОШ „Вук Стефановић Караџић“ у Бањалуци, и у ову образовну установу стигао је допис Министарства просвјете и културе РС да неће бити организован програм за дјецу пред полазак у наредну школску годину.

– Основни разлог за то су епидемиолошке мјере и пандемија вируса корона – навела је Вилендечићева.

У обавјештењу Министарства просвјете и културе Републике Српске, које је достављено свим предшколским установама и основним школама, пише да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској и даље погоршана, као и да је начин организације васпитно-образовног рада отежан.

За вријеме трајања пандемије вируса корона наставни часови одржавају се у трајању од 20 до 30 минута у групама од 15 до 17 ученика за свако одјељење, те се и продужени боравак и јутарње чување у основним школама организује у групама до 15 ученика у складу са препорукама Института за јавно здравство РС, те вас овим путем обавјештавамо да ове године нећемо учествовати у организацији програма за дјецу пред полазак у школу“, наводи се у обавјештењу Министарства просвјете и културе.

Такође се наводи да треба имати у виду и препоруке Института за јавно здравство РС којима је дефинисана обавеза вршења тријаже дјеце прије уласка у установу и мјерење температуре од стране васпитача, као и препоруку која се односи на чишћење просторија.

– У препорукама Института за јавно здравство РС наведено је да се просторије предшколске установе или основне школе прозрачују пола сата након одласка из установе, као и да постоји додатна обавеза чишћења и дезинфекције истих за потребе реализације програма – стоји у обавјештењу Министарства просвјете и културе РС.

Иначе, за овај програм се пријавило 69 основних школа и 38 предшколских установа широм Републике Српске.

Екскурзије зависе од препорука Института

Реализација школа у природи и екскурзија у Републици Српској до краја ове школске године зависиће од препорука Института за јавно здравство, у складу с епидемиолошком ситуацијом, констатовано је на састанку Наталије Тривић, министарке просвјете и културе РС, и Сузане Гашић, министарке трговине и туризма Српске, са представницима Асоцијације туристичких агенција Републике Српске.

– На састанку је разговарано о превазилажењу проблема у вези са нереализованим екскурзијама и школама у природи у основним и средњим школама, те је исказано разумијевање за ситуацију у којој су туристичке агенције оштећене у пословању због глобалних штетних посљедица проузрокованих вирусом корона – саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.