Фото: Б.Радоњић

Министарство просвјете и културе Републике Српске упутило је позив свим прешколским установама и основним школама које су се пријавиле за организацију Програма за дјецу у години пред полазак у школу у 2021. години да, због епидемиолошке ситуације, не учествовују у реализацији истог. У обавјештењу стоји да је епидемиолошка ситуација и даље погоршана, те да је начин организације васпитно–образовног рада отежан.

Међу пријављенима је била и Установа за предшколско васпитање и образовање Соколац, у којој је овај вид наставе требало да похађа око 60 малишана.

-Програм је требало да траје од 1. марта до 31. маја сваки радни дан по три сата. Односио се на дјецу која у септембру 2021. године треба да крену у први разред основне школе, а која до сада нису била обухваћена ниједним обликом предшколског васпитања и образовања. Поступићемо како нам је наложено, односно у складу са препорукама ресорног министарства и Института за јавно здравство Републике Српске. Обавијестили смо о томе родитеље и васпитаче, који су требали бити здужени за рад са том дјецом – појаснила је директорица соколачког вртића Биљана Косорић.

Она је подсјетила које су то бројне предности поменутог програма.

-Односио се на дјецу која нису имала прилику да се друже са својим вршњацима и социјализују у васпитно-образовним установама. Узимајући у обзир да дужи низ година радим са дјецом, могу са сигурношћу да тврдим да је ријеч о богатом тромјесечном програму, који им умногоме значи и олакшава прилагођавање при поласку у школу. Дјеца, која прођу програм, лакше прихватају обавезе и савладавају их. Такорећи, то је прва од бројних степеница које их чекају у школовању. За дијете је боље да што раније крене у вртић. Наравно, свјесни смо да не могу сви уживати ту привилегију и управо за такву дјецу предвиђен је поменути програм. Веома ми је жао што ће ове године бројни малишани остати ускраћени за важно искуство – казала је директорица Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац.

Она је додала да је у соколачком вртићу тренутно повољна епидемиолошка ситуација. Редовно се спроводе препоручене мјере од надлежних институција – врши се дезинфекција, мјери температура, организује рад у групама. Без обзира на то, запослени настоје да реализују устаљене активности.

-У посљедњој седмици фебруара планирамо да водимо малишане на скијање на Јахорину, у оквиру пројекта „Бесплатно скијање за дјецу са подручја града Источно Сарајево“. Почели смо са припремама за обиљежавање 8. марта – Дана жена. Ни тај догађај неће бити могуће организовати као претходних година, али ћемо припремити нешто за сваку групу посебно. Трудимо се да дјеца што мање осјете посљедице пандемије – истакла је директорица Косорић.

Подсјећамо, у вртићу је крајем прошле године, због пандемије, дошло до кратке паузе у раду. То вријеме искориштено је за активности на реализацији пројекта „Енергетске ефикасности“, чиме су створени бољи услови за боравак малишана.