Фото: Дејан Божић / РАС Србија

Седам милиона марака обавеза, 1,3 милиона КМ губитак у прошлој години, посљедња исплаћена плата за септембар, кратки је пресјек стања у ШГ „Борја“ Теслић.

Неколико је разлога због којих се предузеће које газдује богатим ресурсом налази у овој незавидној ситуацији, а по оцјени актуелног руководства и представника синдиката, вишегодишња пљачка шуме је потопила ово шумско газдинство. Полиција већ дуже вријеме истражује сумње у незакониту крађу шуме на велико, ту је и Инспекторат, а и интерна контрола има пуне руке посла.

Актуелни вршилац дужности Шумског газдинства „Борја“, Славиша Опачић, за Српскаинфо каже да је, када је преузео дужност 11. децембра 2020. од Стојана Божића, наслиједио обавезе од седам милиона КМ.

– Посљедња плата била је исплаћена за август. Доприноси нису били плаћени за цијелу 2019. годину. Успјели смо некако да на крају децембра исплатимо једну плату, септембарску, те доприносе за 2019. и до априла прошле године. Вјерујемо да ћемо ускоро исплатити још једну плату – каже Опачић.

Злоупотребе

Наводи да су у овом шумском газдинству нагомилани проблеми из ранијих година.

– Било је разних злоупотреба на терену и сада МУП има активности у вези с нелегалном сјечом и нелегално одузетом робом. Има ту десетине аргумената који су утицали на лоше пословање. Обустављена је производња, путеви су лоши, није ништа уложено у путеве прошле године. Не можемо доћи до посјечених производа – објашњава Опачић и додаје да максимално раде на рјешавању проблема.

На питање да ли вјерује да ће неко да одговара, каже да не може да говори у име институција које истражују.

– Што се тиче нас, ми ћемо испоштовати све оно што се од нас буде тражило. Рецимо, добили смо налог да покренемо дисциплинске поступке против неколико запослених – наводи Опачић.

Бесправна сјеча

Душан Марковић, предсједник Синдикалне организације у ШГ „Борја“ и Синдиката у ЈП „Шуме РС“, упозорио је на лоше стање у предузећу и могућност штрајка запослених. Он је за Српскаинфо потврдио да се већ дуже вријеме „вуче“ проблем недомаћинског пословања због чега су посљедњу плату примили за септембар.

Овдје волимо да кажемо да су локални политички моћници, који имају добре везе са извођачима радова у шуми, имали огроман утицај на пословање предузећа. Није тајна да су код нас биле велике бесправне сјече, које су нанијеле штету нашем газдинству, али сада смо дошли у ситуацију да нема плата. Не можемо кривицу да свалимо на новог директора, он је ту од недавно. С друге стране, мислим да ту има и кривице управе ЈП „Шуме“. Они су раније требали да препознају шта се ради овде и да дјелују. Ми смо их упозорили шта се све дешава и требало је да предузму одређене мјере – тврди Марковић.

Каже да велики проблеми у ШГ „Борја“ трају око три године.

– Морам да упозорим и да је, упркос свим проблемима, било нових запошљавања у фирми. Наводно у радну јединицу која још није ни оспособљена – каже Марковић.

Запошљавање

Међутим, в.д. директора овог шумског газдинства тврди да је приликом примопредаје дужности затекао 198 запослених, а да их тренутно има 199.

Једино смо примили једног приправника, дијете погинулог борца, чију накнаду финансира Завод за запошљавање. У фирму су се вратила два радника, који су имали замрзнут статус због одборничког дјеловања – тврди Опачић.

На питање да ли то значи да нису тачне тврдње синдиката о запошљавањима, Опачић одговара: „Процијените сами“.

Славиша Опачић је у децембру прошле године преузео дужност вршиоца дужности директора од Стојана Божића. Божић је био једно вријеме в.д. директора, након смјене Мише Стојановића, који је био и предсједник Клуба одборника СНСД у Скупштине општине Теслић.

Познаваоци прилика у овој локалној заједници кажу да је у ШГ „Борја“ забиљежена до сада највећа шумска крађа, квалитетне храстове шуме, и да је на једном мјесту чак направљена гола сјеча.

Полиција се још није огласила.

Вишковић

Премијер Радован Вишковић још раније позвао је директоре 18 шумских газдинстава која послују негативно да сами напусте функције, јер је циљ стабилизација предузећа Шуме Српске.

– Не можемо толерисати бахато понашање неких директора. Не можемо толерисати криминалне радње, не можемо толерисати крађе шума и имовине. Јасно и гласно је то пренесено и тражимо акцију у наредном периоду – поручио је Вишковић крајем 2019. године, након тематске сједнице Владе РС.

Српскаинфо је питала управу ЈП “Шуме РС” због чега је у ШГ “Борја” тако лоша финансијска ситуација, али конкретне одговоре нисмо добили. Потврдили су нам да ово ШГ послује с губицима и да плате касне због недостатка пара. Наводе да управа “Шума” настоји да обезбиједи плате за оне организационе дијелове који немају довољно пара од оних који имају, водећи рачуна да не угрозе нечију ликвидност.