У Републици Српској је прошле године рођено рекордно најмањи број беба, и то мање од 8.500.

По подацима Завода за статистику РС, живорођених је тачно 8.494 током прошле године. Примјера ради, годину прије је рођено 9.274 беба.

Подсјећамо да је крајем 2019. године, на иницијативу предсједнице Републике Српске Жељка Цвијановић, представљена научно-истраживачка студија “Демографски развој и популациона политика Републике Српске – анализа стања и приједлог мјера”.

– Институције Републике Српске, заједно са стручним тимом и широм јавности, бавиће се питањима популационе политике организовано, а не на неки изоловани начин, јер је то питање од општег друштвеног карактера за чије рјешавање је потребан јединствени фронт свих институција у сарадњи с људима којима је то струка, који знају препознати одређена кретња и шта треба радити у будућем периоду – рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да сада, први пут, Република Српска има систематизоване мјере популационе политике на основу којих треба урадити анализу будућих корака и постигнутих ефеката, што значи да ће се на другачији начин пратити резултати сваке од предвиђених мјера.

Предсједница Републике је истакла да нико не може бити задовољан новим људским ресурсима, њиховим потенцијалим, бројем новоређених беба, те да на сваки могући начин то питање треба третирати стручно.