Због ниске температуре и јаког мраза коловози су клизави на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Поледица је изражена преко превоја, на мостовима и прилазима тунелима, а у котлинама и уз ријечне токове смањена је видљивост због магле.

Учестали су одрони земље и камења посебно на путном правцу Брод на Дрини–гранични прелаз Хум/Шћепан поље, гдје се саобраћај одвија отежано.

Посједовање зимске опреме законски је обавезно.

Саобраћај је обустављен на регионалном путу Мраковица-Подградци-Градишка.

Због радова измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Модрича један-Вукосавље /Јакеш/-Подновље-Шешлије-Јоховац-Руданка-Добој-ентитетска граница /Каруше/ и привремено је постављена саобраћајна сигнализација.

Измијењен је режим саобраћаја због изградње кружне раскрснице на споју дионице магистралног пута Добој-Руданка и Улице Стефана Првовјенчаног у Добоју, те због реконструкције дионице регионалног пута Тедин Хан-ентитетска граница /Криж/.

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежано, једном саобраћајном траком, а препоручује се кретање алтернативним правцима.

Због изградње кружне раскрснице у Лакташима на магистралном путу ка Клашницама, саобраћај се преусмјерава обилазним путевима у непосредној близини, а због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај се преусмјерава на ауто-пут, из правца Градишке то је петља Александровац, а из правца Бањалуке возила се код Хотела „Ћубић“ преусмјеравају на ауто-пут, из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи.

Због радова у тунелу Брчигово на дионици магистралног пута Саставци-Устипрача, измијењен је режим саобраћаја и потребно је поштовати привремено постављену сигнализацију.

Превоз вангабаритног терета вршиће се дионицима пута међуетнтитетска линија Станић Ријека-Добој- међуетнтитетска линија Каруше и гранични прелаз Градишка-градилиште новог моста, па се возачима скреће пажња да буду опрезни и поштују упутства овлаштених лица.

Због изградњи мини хидроелектране измијењен је режим саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош-Ободник.

У току је санација клизишта на регионалном путу Котор Варош-Кнежево, у мјесту Живинице, од 7.00 до 17.00 часова, уз повремене обуставе саобраћаја од максимално пет минута.

На регионалном путу Укрина-Клупе, у мјесту Шњеготина у току је реконструкција пута и другог моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике саобраћај се због активираног клизишта одвија једном траком наизмјенично. Због оштећења надвожњака код „НИС петрол“ пумпе у Трну саобраћај се преко самог надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици у општини Нови Град саобраћај се одвија једном траком.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе преко 30 тона, на надвожњаку број 238 на дионици магистралног пута Клашнице два-Шарговац у мјесту Трн јер надожњак нема дозвољену носивост.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због радова у тунелу Црнаја на дионици Коњиц-Јабланица током дана саобраћај је успорен и одвија се наизмјенично једном коловозном траком, уз регулацију семафорима.

Саобраћај је због радова и даље обустављен у тунелу Јасен /Прозор-Јабланица/, па путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила преко 7,5 тона /са изузетком аутобуса/ усмјеравају на алтернативне правце: Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Успорено, због радова, саобраћај се одвија и на путним правцима Ступари-Живинице, Дрвар-Босанско Грахово, Громиљак-Блажуј и Шуица-Томиславград.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих чекања, а на прелазу Метаљка /Чајниче-Пљевља/ могућ је прелазак границе од 7.00 до 19.00 часова.

Држављани БиХ који путују транзитом кроз Хрватску, за улазак у Србију, морају имати негативан пи-си-ар тест, не старији од 48 часова. Исто важи и за држављане Србије који користе транзит кроз Хрватску, морају имати пи-си-ар негативан тест не старији од 48 часова за улазак у БиХ.

Поново су отворени сви гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и БиХ.

БиХ је отворила границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три државе. Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан пи-си-ар тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова. /