Док је још у току реализација Wи-Фи 6 технологије која насљеђује Wи-Фи 5 у изградњи бежичне мреже краћег домета захваљујући отварању фреквенцијског опсега од 6 ГХз, Wи-Фи добија нови искорак – Wи-Фи 6е.

Наиме, као и Wи-Фи 5, и Wи-Фи 6 ради на двије фреквенције (2,4 ГХз и 5 ГХз), али неки Wи-Фи 6 уређаји моћи ће да раде радити и на фреквенцији од 6 ГХз, па су добили посебну ознаку, преноси портал Буг.

Ослобађањем новог високофреквенцијског опсега за Wи-Фи отвара се низ канала високих перформанси. Тако Wи-Фи 6е може да појача испоруку података, али у том фреквенцијском опсегу недостатак му је краћи домет -, нешто као краћи домет mmWave.

Упркос том краћем домету, стручњаци ослобађање фреквенцијског спектра 6 ГХз за Wи-Фи називају највећим добитком Wи-Фи мреже од како је створен изворни 802.11б, прије више од 20 година.

Могућности преноса података у фреквенцијском опсегу од 6 ГХз су несметано онлине играње захтјевнијих видео-игара, гледање 8К видеа, одржавање видео-конференција, могућности примјене у телемедицини, као и у проширеној и виртуелној стварности.

У односу на Wи-Фи 6, Wи-Фи 6е има мању латенцију и боље подноси различите сметње.

Очекује се да ће чекање на опрему за Wи-Фи 6е на тржишту бити знатно краће него што је био случај са ранијим верзијама технологије, јер се ради само о прилагођавању новој фреквенцији.

Први Wи-Фи 6е рутери већ су у продаји, а ове године се очекује да стигну и на шире тржиште. Wи-Фи 6е чипове већ праве Интел, Броадцом и Qуалцомм.

Од паметних телефона, за сада Samsung Galaxy С21 Ултра има уграђени Wи-Фи 6е, а очекује се како ће ове године Wи-Фи 6е подржавати и премиум верзије других произвођача.