Предсједник Србије Александар Вучић уручио је данас предсједнику Владе Сјеверне Македоније Зорану Заеву први контингент од 4.680 “Фајзерових” вакцина против вируса корона, који је Србија донирала тој држави.

Примопредаја вакцина организована је на граничном прелазу Табановце између Србије и Сјеверне Македоније.

– Ово је лијепа вијест за нашу браћу – рекао је Вучић, те напоменуо да би ова количина требало да буде довољна да се вакцинишу медицински радници у Сјеверној Македонији који раде у ковид зонама.

Вучић је рекао да је срећан што је донацијом вакцина против вируса корона Србија помогла братском македонском народу и другим грађанима Сјеверне Македоније, те додао да Београд нема ниједан други интерес, осим да помогне и покаже пријатељство.

Он је, након уручења првог контингента од 4.680 од обећаних 8.000 “Фајзерових” вакцина премијеру Сјеверне Македоније Зорану Заеву на граничном прелазу Табановцу, рекао да је срећан што ће Сјеверна Македонија моћи да крене у имунизацију.

Срећан сам што смо ово могли да учинимо. Срећан сам што ће грађани Сјеверне Македоније моћи да крену у имунизацију и прије неких других у региону, што смо могли да помогнемо нашој браћи и пријатељима – рекао је Вучић.

Он је навео да Србија нема никаквих других интереса сем да показује пријатељство македонском народу и грађанима Сјеверне Македоније.

– Ништа нас друго не занима сем да наше пријатељство напредује, да живимо не као најбољи сусједи, него и најбољи пријатељи. Сигурна да би и ви нама дали, јер ако вам комшија и пријатељ није задовљан, онда не можете бити ни ви. Стварни и прави пријатељ је онај који вам се нађе у невољи, а не када је све увијек лијепо – рекао је Вучић.

Он је рекао да вјерује да ће регионалне иницијативе као што је “мини-Шенген” грађанима земаља региона донијети бољи живот.

– Живјело пријатељство Србије и Македоније – рекао је Вучић.

Он је навео да је 840.000 грађана Србије већ вакцинисано, да и даље стижу нови контингенти разних вакцина у Србију, те најавио додатних 10.000 динара за медицинске раднике који вакцинишу.

Вучић је рекао да су сви у региону добродошли у иницијативу “мини-Шенген” и Сарајево и Приштина и Подгорица.

– А кад год дођу вакцине из ЕУ, добродошле су. Дуго ће да трајање корона, тако да ће вакцине бити потребне и даље. Ја сам научио кад су тешка времена увијек – у се и у своје кљусе – рекао је Вучић.

Заев је изразио огромну захвалност Србији и српском народу за исказану солидарност и пријатељство, што су своје вакцине подијелили са народом Сјеверне Македоније, те додао да Србију и Сјеверну Македонију вежу традиционално добри односи и пријатељство.

Он је рекао да је то пријатељски и братски гест, као и подршка и прва помоћ за грађане Сјеверне Македоније док не стигну друге вакцине које је ова земља наручила.

– Ово је наставак пријатељства и израз солидарности и традиције у региону да се помогне најближем сусједу – рекао је Заев.