Фото: Дејан Божић / РАС Србија

Криминалистичка полиција МУП Републике Српске већ мјесецима истражује огромну крађу шуме на подручју Теслића, а која је почињена задњих година и скоро довела до пропасти ШГ „Борја“, сазнаје Српскаинфо.

Према информацијама, сумња се да је ријеч о вишемилионској штети, али коју ће бити веома тешко и тачно утврдити, због тога што је, како тврде упућени, добар дио крађе заташкан.

Управо због ових великих крађа шуме онемогућено је и нормално пословања ШГ „Борја“.

Извор Српскаинфо укључен у рад Шумског газдинства „Борја“ тврди да су у злоупотребе и саму крађу шуме укључени бројни моћници, али и бивша руководства овог предузећа.

Истрага

И у Министарству унутрашњих послова Републике Српске потврдили су нам да истражују крађу шуме на подручју Теслића.

– Службеници Управе криминалистичке полиције МУП Српске већ три мјесеца воде истрагу у вези с кривичним дјелима „шумска крађа“, а на штету Шумског газдинства „Борја“ Теслић. Истрагом је обухваћено више особа – рекла је портпарол МУП РС Мирна Миљановић.

Она је додала да се све радње око истраге предузимају под надзором Окружног јавног тужилаштва Добој.

Како Српскаинфо сазнаје, полиција већ мјесецима из канцеларија „Борја“ износи бројну документацију, због чега су многи у страху.

Голет

Саговорници, укључени у овај проблем, истичу да цијели Теслић зна да се већ годинама краду најквалитетнији трупци и на тај начин појединци стичу огромна богатства, док други испаштају због тога.

Извор Српскаинфо открива да је на само једном лагеру пронађено више од 1.200 кубика храста и букве без икакве документације, а који представљају веома квалитне дрвне сортименте. Колика је само ту штета најбоље говори податак да кубни метар ових сортимената вриједи више стотина марака.

– У једном другом одјелу пронађено је чак 2.300 пањева, што значи да је само ту нелегално посјечено 2.300 стабала. Због тога је шума уништена и осакаћена – поручује саговорник.

Истиче да се поједини поштени радници ШГ „Борја“ покушавају борити против овог проблема, али да је то веома тешко.

Чечава

– Ради се о великом криминалу и корупцији, у чему учествују бројни моћници. Управо ти моћници имају велики утицај на пословање „ШГ „Борја“ и на само именовање руководства у овом предузећу. Због тога се некажњено извлаче – појаснио је извор Српскаинфо.

Према његовим ријечима, у крађи је најгоре прошла Чечава, потом и Очауш, а управо у тим предјелима расте најквалитетнији храст на овом подручју.

– Када се иде у крађу шуме, они увијек бирају најквалитетније трупце. У саму крађу укључени су и поједини радници ШГ „Борја“, који такође морају за то одговарати. Чудно нам је и да та истрага толико траје, јер сви у Теслићу знају ко је одговаран за то. Уколико ускоро не буде резултата, тражићемо међународну помоћ – каже наш саговорник.

Иако извор Српскаинфо из полиције тврди да би ускоро могли бити поднесени извјештаји против одговорних за крађе шуме и уништавање пословања ШГ „Борја“, радници тог предузећа вјерују да ће се и овај пут одговорни извући без казне.

– На појединим мјестима у Теслићу извршена је дословно гола сјеча шуме. На мјестима гдје је увијек била велика количина квалитетне шуме сада се налазе само пропланци са по којим пањем. Све је то украдено, а према неким информацијама већи дио те украдене шуме је на различите начине извезен у иностранство – тврди наш саговорник.

Сарадња

Да би документовали крађе, поједини мјештани и радници ШГ „Борја“ су дијелове гдје је извршена гола сјеча снимили дроновима, како би показали размјере крађе.

Један од наших саговорника из Теслића тврди да се крађа шуме у том граду обавља уз одобрење појединих особа, које су веома утицајне.

– Нико толику количину шуме не може сам украсти. Све се ради уз сагласност и помоћ веома моћних људи у Теслићу. Сви знају да управо један такав сарађује са човјеком који има своју фирму која се бави прерадом дрвета. Управо за њега се сумња да је највише учествовао у крађи шуме. Међутим, тај човјек је под заштитом не само локалног моћника, него још једног јако утицајног човјека – истиче наш саговорник.

Додаје да управо због тога сумња да ће неко од њих одговарати.

Штрајк

Незадовољни радници ШГ „ Борја“ јуче су у Теслићу одржали штрајк упозорења због катастрофалног стања у којем се налази ово предузеће. ШГ ‘’Борја’’ дугује седам милиона марака обавеза, а 1,3 милиона марака је губитак који су имали прошле године, док су радници последњу плату добили за септембар.

Душан Марковић, предсједник Синдикалне организације у ШГ „Борја“ и Синдиката у ЈП „Шуме РС“, рекао је за Српскаинфо да штрајк није усмјерен против неког појединца лично, већ само да поново укажу на катастрофално стање у предузећу.

– Вјерујем да је дуг који се спомиње много и већи, јер на неке плате нису уплаћени ни доприноси. Иако су нас неки оптуживали, овај штрајк нема везе с промјенама на директорским функцијама – истакао је Марковић.

Управа ЈП „Шуме Српске“ у петак је донијела одлуку да Славиши Опачићу не продужи мандат на мјесту в.д. директора Шумског газдинства “Борја”, јер Опачић није успио да “смири духове” у газдинству, него је и сам завршио на пријави полиције због наводног намијештања тендера. Због тога су се у Управи “Шума” одлучили да именују локалног инжењера шумарства Владимира Ђукарића, али та одлука није наишла на одобравања појединих радника.