Скупштина акционара „Пошта Српске“, на којој је требало да буде разријешен Надзорни одбор овог предузећа, није одржана због недостатка кворума јер се представник државног капитала, као већинског власника, није појавио на сједници, сазнаје портал КАПИТАЛ.

КАПИТАЛ је објавио да Скупштина акционара на данашној сједници планира разријешити чланове Надзорног одбора након што нису прихватили план управе „Пошта“ да ово предузеће задужи за девет милиона КМ како би купили објекат у власништву Славка Рогуљића.

Члан Надзорног одбора Жељко Дубравац потврдио је за наш портал да је Скупштина акционара одгођена за 5. март јер се није појавио представник државног капитала, истакавши и да је један од фондова, акционара „Пошта“, указао на проблем одржавања сједнице с обзиром на то да рјешење Окружног привредног суда Бањалука, којим је Надзорном одбору наложено да измјени дневни ред, није правоснажно.

„Рјешење суда није правоснажно с обзиром на то да је остављен рок од осам дана за жалбу, а он истиче 2. марта. Међутим, чак и да јесте правоснажно, Надзорни одбор не може доносити одлуку о измјени дневног реда јер нема већине, тако да је то урадио неко умјесто НО, што је незаконито“, казао је Дубравац.

Према нашим информацијама, представник државног капитала се није појавио на сједници како би добио на времену с обзиром на то да је упитна законитост одржавања овакве скупштине.

Подсјећамо, КАПИТАЛ је јуче објавио да је, након што је Надзорни одбор избацио из Приједлога плана пословања „Пошта“ за ову годину кредитно задужење од девет милиона КМ за куповину сортинг центра у Бањалуци, које је планирала управа, те такав приједлог упутио Скупштини акционара на разматрање, дошло до оставке прво предсједника, а затим и два члана Надзорног одбора РС.

Након тога управа се обратила Министарству саобраћаја и веза РС, изражавајући бојазан да ће предузеће доћи у проблеме, након чега долази захтјев Инвестиционо-развојне банке (ИРБ), као представника државног капитала, за промјену већ утврђеног дневног реда Скупштине акционара, тако што би се умјесто разрјешења предсједника НО, на дневни ред ставила тачка о разрјешењу комплетног НО и именовању новог привременог НО.

Надзорни одбор у којем су остала само два члана је одбио захтјев ИРБ-а, јер нису имали кворум за одлучивање након чега се ИРБ обратила суду, а суд наложио Надзорном одбору да промијени спорне тачке дневног реда.

Тачке су промијењене и Скупштина је данас требала да разматра одлуку о разрјешењу свих чланова НО.

Дубравац је за КАПИТАЛ рекао да не зна ко је те тачке ставио на сједницу, с обзиром на то да НО није јер нема могућност за то.

Он је истакао и да је НО избацио из плана пословања кредитно задужење због тога што ни управа предузећа није била јединствена по том питању, али и због тога што би ионако лоши финансијски показатељи „Пошта“ били додатно погоршани.

КАПИТАЛ је недавно објавио да је из Приједлога плана пословања „Пошта Српске“ за ову годину избрисано кредитно задужење од девет милиона КМ за куповину сортинг центра у Бањалуци као и да „Поште“ тај објекат намјеравају купити од Славка Рогуљића.