Фото: СРНА

На Форензичким сусретима, одржаним јуче на Сокоцу, промовисана је књига групе аутора „Насилнички криминалитет – сексуална делинквенција и насиље у породици“, у издању Завода за форензичку психијатрију у Сокоцу.

Вршилац дужности директора у овој установи Бојан Копривица рекао је Срни да је Завод трећи пут домаћин Форензичких сусрета, који, због епидемиолошке ситуације, данас нису одржани са већим бројем посјетилаца, како је раније био случај.

Он је нагласио да књига представља зборник радова који се састоји из дијела под насловом „Форензичка психијатрија“, чији је уредник професор Ратко Ковачевић, те дијела о правном аспекту, а који је уредио академик професор Миодраг Симовић.

„Припремом, издавањем и промоцијом ове књиге показали смо још једанпут да се Завод за форензику бави научноистраживачком дјелатношћу, што је један од показатеља нашег свеукупног рада“, навео је Копривица.

Начелник Одјељења за психотичне поремећаје у Заводу за форензичку психијатрију у Сокоцу Перса Гуњевић истакла је да, без уредника овог зборника, професора Ковачевића и Симовића, најученијих људи када је ријеч о научноистраживачком раду у овој области, можда и не би било окупљено више од 20 аутора и коаутора књиге „Насилнички криминалитет“.

Према њеним ријечима, ова књига се бави питањем насилничког криминалитета и обрађује комплетну тему кроз двије тематске цјелине са 15 реферата.

Она је изразила наду да ће ова књига доћи у руке свима који се баве како теоријом тако и праксом из области борбе против насилничког криминалитета.

Гуњевићева је напоменула да су у овом зборнику кроз теоријска знања и искуства обрађене теме – генеза насиља, феноменолошки облици насиља, казнене и терапијске мјере, рехабилитација и ресоцијализација починиоца, те како спријечити насиље у породици.

„Мислим да превенирати злочин и сачувати живот потенцијалне жртве је моћније оружје од пријетеће смртне казне“, нагласила је Гуњевићева.

Она и психолог Огњен Пјано коаутори су једног од радова у овом зборнику о теми „Насиље у породици, могућност институционалног третмана насилника“.

Гуњевићева каже да су и код ове теме спојени теорија и искуство, опсервирајући све пацијенте који су од отварања у Заводу за форензичку психијатрију и анализирајући колико је почињено насиља у породици.

Према њеним ријечима, направљен је узорак од 59 починилаца тих кривичних дјела и вршена истраживања која су показала да су насиље у породици починили углавном мушкарци.

Она је додала да је истраживање показало да су то углавном пацијенти који су из домена поремећаја личности, код којих је био неки од придружених поремећаја и углавном је ријеч о зависницима од алкохола, а потом и лицима у стању неурачунљивости.

„Бавили смо се у свом раду и начином институционалног третмана тих пацијената и дотакли се свих оптерећења која имају психијатри у свом раду“, рекла је Гуњевићева.

Она је нагласила да тема којом се бавила у овој књизи почиње реченицом психолога и психоаналитичара Карла Густава Јунга: „Гдје влада љубав нема мјеста жељи за моћи, док тамо гдје превладава моћ, љубав нестаје“, истичући да ово може бити и добра порука.

Промоцији књиге „Насилнички криминалитет“ у хотелу „Златни бор“ на Сокоцу, уз све мјере епидемиолошке заштите, присуствовали су представници Специјалне болнице за психијатрију, Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“, те запослени у Заводу за форензику у Сокоцу који су учествовали у припреми овог зборника радова из области форензичке психијатрије, психологије и права широм БиХ и региона.