У оквиру иницијативе „Међугенерацијска солидарност“ јуче је у Сокоцу одржана радионица пројекта под називом „Ту смо“ у просторијама „Језичког центра ИН“ Учесници су биле чланице женске секције УГ „Аурора“ из Сокоца, активисти Омладинске организације Соколац и средњошколци. Чланови пројектног тима овог пројекта су Бојана Маринковић, Јелена Реновица и Ања Крсмановић.

„Драго ми је што сам дио овог пројекта, као и увијек се одазовемо и испратимо све активности младих. Лијепо и забавно дружење“, рекла је Дана Ђерић.

Циљ ове радионице је био преношење искуства с једне стране, кроз упознавање омладине са активностима УГ „Аурора“ по питању очувања традиције романијског краја. С друге стране, млади активисти су пружили подршку чланицама удружења кроз предавање о сервисима за друштвене мреже, обуку у креирању налога на истим, те дискусијом о могућностима интернета у оглашавању и пласману производа на тржиште. Данашња радионица пројекта „Ту смо“ је кроз тимски рад и излагање чланица „Ауроре“ супроставила „живот некад и сад“ на бројним примјерима.

„Међугенерацијска солидарност је важан фактор. Старији људи млађим генерацијама могу пренијети своја искуства, знања, мудрости, вјештине и материјалне вриједности. Млађе генерације су информатички писмене и могу старије људе подучити како користити модерну технологију и, такође млади људи имају енергију и ентузијазам које могу пренијети старијим људима. Могу се дружити с њима у рекреативним активностима попут плеса, шетње или картања. Самим тиме, разбијају се предрасуде и баријере између генерација гдје се уз дружења зближавају.“, рекао нам је Кристијан Цвијетић, модератор радионица.

Осим стицања нових знања, један од циљева је био дружење људи различите животне доби, што је постигнуто занимљивим друштвеним играма.

Сљедећи кораци у реализацији овог пројекта укључују планирање и покретање радионица на којима би млади суграђани стицали вјештине које се полако заборављају, а са њима и наша традиција.