Фото: Ј.Ћајић

Установа за културу „Перо Косорић“ је у сарадњи са Удружењем за дјецу са посебним потребама „Подршка“ и одјељењем за дјецу за посебним потребама Основне школе „Соколац“ данас организовала осмомартовску радионицу на којој су дјеца правила честитке за Међународни дан жена.

Према ријечима директора Установе за културу Ирене Шућур, покровитељ радионице је кабинет начелника општине Соколац, који је обезбједио потребан материал те пригодне поклоне за учеснике.

– Циљ радионице је да се нама свима као заједници скрене пажња на дјецу са посебним потребама и њихов положај у друштву, да укажемо на потребе ове дјеце и урадимо све да се осјећају као равноправни чланови друштвене заједнице. Учесници радионице су правили осмомартовске честитке, дружили се и уживали, а на крају радионице добили су захвалнице, рекла је Шућур те додала да и у наредном периоду планирају сличне радионице уколико то епидемиолошка ситуација буде дозволила.

Дефектолог у настави у Основној школи Соколац Бојана Орашанин објаснила је да је за рад са дјецом са посебним потребама потребна креативност, умијеће, машта и много љубави.

– Ово је прије свега било једно лијепо дружење на којем су дјеца правила осмомартовске честитке, те добила захвалнице и награде, јер је дјецу са потешкоћама битно мотивисати за рад, наградити их и измамити им осмјех. Основна школа Соколац има заиста лијепу сарадњу са удружењем „Подршка“ и Установом за културу „Перо Косорић“, рекла је Орашанин те додала да су дјеца са посебним потребама радосна бића која желе истражити свијет око себе и на нама је да им то омогућимо:

Фото: Ј.Ћајић

– Потребно им је приступити на посебан начин, треба их мотивисати за рад, уз много умијећа, љубави и креативности. Чест проблем код родитеља је да прихвате потешкоће, а јако је битно да се стручна помоћ потражи на вријеме. Такође је битно прилагодити програм како би се искористио пун потенцијал дјетета. Врло је важно пружити и емоционалну подршку како би дијете могло развити позитивну слику о себи. Битно је развити свијест о овој проблематици јер наше друштво није припремљено за дјецу са посебним потребама. Осим што је родитељима тешко, околина то чини још тежим. Дјеци је потребно омогућити да у складу са својим могућностима учествују у друштвеном животу, истакла је Орашанин.

Дјеца са посебним потребама су обично у другом плану. Често су заборављена у локалним заједницама и зато је битно организовати радионице и такмичења које ће их укључити у друштвени живот наше заједнице и омогућити им да у складу са својим могућностима у њему учествују.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.