У посљедње вријеме, многи људи раде од куће и многи људи проводе пуно времена у своја четири зида и уопште не изненађује што тако више обраћају пажњу на разне детаље. Као што бисте и очекивали, постоји веза између средине у којој проводите вријеме и вашег свекупног менталног здравља, а то су потврдили и психотерапеути. Они кажу да је природно да будемо нервозни и под стресом с времена на вријеме, али то не значи да не можемо да утичемо на то, нарочито када су у питању елементи нашег дома. На шта тачно треба да обратите пажњу, прочитајте у наставку.

Недовољно свјетлости

Мотивација је нижа у просторијама које нису довољно освијетљене и људима иначе прија природна свјетлост. Осим ње, свеукупна атмосфера неке собе може се прилагодити уз помоћ лампи, паметних сијалица и других врста освјетљења. Не ваља ни да има превише вјештачке свјетлости, јер то може да утиче на депресију и квалитет сна, тако да је важно пронаћи баланс. Али никако не смијете да из дана у дан обитавати у потпуно мрачним просторијама, гдје је једино освјетљење екран рачунара или мобилног телефона.

Пренатрпаност

Премало простора за пролазак кроз разне просторије дома може да изазову нервозу, јер онда треба пазити на сваки корак да не дође до судара са намјештајем или неким другим кућним елементом. Отворенији простори и више мјеста доносе више слободе, баш као и више природне свјетлости. Можда ваш дом не краси огромна квадратура, али треба паметно искористити простор који вам је на располагању и не правити гужву од различитих ствари.

Рад и одмарање у истом простору

Овдје је поново кључна ријеч искоришћеност простора, али је проблематику поново могуће избјећи. Рад од куће значи да су радни простор и простор за слободно вријеме под истим кровом, али то не значи да све вријеме треба да проведете на истом мјесту. Односно, треба устати са радне столице по завршетку радног времена и промијенити ако не просторију, онда макар област те једне просторије. Најбоље рјешење је да прошетате и тако „пролуфтирате“ главу.

Старе ствари

Немају сви нове ствари и нов намјештај, али нешто што је баш застарјело и видно похабано може да има негативан утицај на нашу психу. Није ствар у томе што се намјештај мора константно мијењати, већ се са старим стварима можда нећете осјећати опуштено као са мало новијим, чистијим. Дом треба чистити, окружење можете освјежити макар и неким малим новим детаљем попут лампе или биљке, док се поједини намјештај може поново тапацирати како не бисте морали да купујете цијеле нове гарнитуре.