Да бисте имали здрав животни стил, важно је да здраве навике уврстите у вашу свакодневицу и досљедно их се придржавате. Такав стил, између осталог, укључује уравнотежену и здраву прехрану и довољно физичке активности.

Од одржавања хидратације до редовног вјежбања, ове навике можда неће показати тренутне резултате, али ће временом дјеловати на вашу добробит.

Осам навика за здрав животни стил

Једите здраво

Одаберите свјеже и домаће прехрамбене производе. Колико год можете, избјегавајте било какву прерађену храну. Она често садржи пуно масноћа и мало храњивих састојака. Одржавајте уравнотежену прехрану.

Пијте довољно течности

Пијте довољне количине течности. Вода помаже у губитку килограма, а такође помаже кожи да не буде сува.

Јогом против стреса

Укључите часове јоге и медитације током вашег напорног дана. Јога и медитација могу помоћи у борби против стреса и непотребних мисли.

Вјежбајте

Физичко благостање једнако је важно као и ваше ментално благостање. Један од главних узрока за болести и тегобе је стрес који доводи до тјескобе и депресије. Вјежбање је научно доказани начин ослобађања притиска и напетости.

Сједните на под

Повремено сједните на тло, умјесто да користите трпезаријски сто током оброка. Сједење прекрштених ногу помаже вашој пробави.

Перите руке

Једна ствар коју нас је 2020. Година научила је темељно и редовно прање руку, посебно прије јела.

Користите глину за кување

За кување јела користите глинене посуде или посуде од жељеза. У руралним дијеловима Индије људи и даље кувају храну у глиненим посудама, јер она омогућава да се одрже све храњиве материје, а дистрибуише једнаку топлину.

Не заборавите на благодати туширања

Туширање ујутро не само да вас буди и припрема за дан, већ и повећава снагу, сјај и даје дуговјечност. Брзи туш навече прије спавања изврстан је начин да се опустите и исперете ‘прљавштину’ дана. Такође је стимуланс за добар сан, пише Yahoo.