Фото: Ј.Маринковић

Данас су уручене дипломе и новчане награде побједницима конкурса за најбољу фотографију „Зимска фантазија на Романији“, чији је организатор Туристичка организација општине Соколац. Фотографија „Црвене стијене у магли“ аутора Игора Симовића изабрана је за најбољу, и то по оцјени стручног жирија у саставу: Младен Ћајић, академски сликар, Силвана Мирковић Ђуровић, академски сликар и Маја Мирјанић, фотограф фото – студија „Ella“.

Симовић, који је до сада више пута награђиван на фото – конкурсима, казао је да му је ово подстрек за даље.

-Захваљујем се Туристичкој организацији на оваквој прилици за љубитеље фотографија и за награду. Сматрам да је ово лијеп начин за промовисање Романије и туризма уопште. Овај простор има безброј атрактивних мјеста које треба посјетити, а фотографисањем истих трудим се да дам лични допринос развоју туризма, који нажалост још увијек није на заслуженом нивоу – рекао је он и додао је је побједничка фотографија настала је прије прије двије године у тренутку игре свјетла топлих и хладних боја, који је трајао само неколико минута.

Фото: Ј.Маринковић

Пратиоци званичне фејсбук странице Туристичке организације, који су гласали лајковањем, за најбољу фотографију изабрали су „Радосна игра природе“ Ненада Радовића. У тренутку затварања гласања фотографија је имала 517 лајкова.

Директорица ТО Соколац Бранкица Башић захвалила је свим учесницима конкурса.

-Одазвало се двадесет аутора, а у избор за најљепшу ушле су 42 фотографије. Ове године одлучили смо да наградимо двије најљепше фотографије на тај начин да поред стручног жирија, пружимо шансу пратиоцима наше странице да изразе своје мишљење. Жири је имао одговоран и нимало лак задатак. Оцијењивани су: композиција, естетски изглед, однос боја и свјетлости, односно ликовни елементи и њихова уклопљеност у саму фотографију. Циљ конкурса био је промоција природних љепота приказаних кроз објектив истинских заљубљеника у фотографију која обухвата само дјелић онога што се на Романији и територији општине Соколац може видјети – истакла је директорица Башић.

Фото: Ј.Маринковић

Награде и дипломе најбољима уручио је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

-Захваљујем се свим учесницима конкурса што, кроз објектив фото – апарата или телефона, биљеже све љепоте, мотиве и детаље са наших простора, приказују јавности и на тај начин подржавају улагања и напоре свих нас у намјери да овај простор и сама Романија добију статус какав заслужују. Постоји велико интересовање за романијски простор и из године у годину све је више инвеститора који купују плацеве и желе да улажу нешто. Општина Соколац није никада одустала од пројекта изградње етно – села, а у вези с тим рјешавамо бројна питања из области инфраструктуре – подсјетио је Бјелица.

Конкурс за најљепшу фотографију „Зимска фантазија био је отворен од 20. јануара до 1. марта, а посјетиоци фејсбук странице могли су своје гласове дати од 1. до 10. марта.