У општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа за сада нема потребе за увођење нових епидемиолошких мјера, а биће уважене све препоруке Института за јавно здравство Републике Српске, Републичког штаба за ванредне ситуације и локалних здравствених установа, речено је Срни у овим локалним заједницама.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је да је битно да су поштоване мјере које су прописане и на снази.

– Посљедњих дана није забиљежено кршење мјера. Када је ријеч о угоститељским објектима, мјере се поштују. Сагледаћемо ситуацију и, уз консултације са Домом здравља и Болницом “Србија”, размотрити да ли је неопходно увођење неких ригорознијих мјера – рекао је Катић.

Он је подсјетио да су Основна школа “Свети Сава” и Средња школа “28. јуни” морале да пређу на онлајн модел наставе.

Сутра ће бити сагледана ситуација да ли су наставници изашли из изолације и да ли до петка, 19. марта ове образовне установе морају остати на онлајн режиму наставе или да се врати на стандардни – рекао је Катић.

Катић је навео да је Основна школа “Свети Сава” већ двије седмице на онлајн режиму, те, ако то омогући побољшање епидемиолошке ситуције, ова мјера се планира укинути.

Он је напоменуо да локални штаб свакодневно телефонски засиједа и прати стање, те да ће сутра бити размотрено да ли је неопходно формирати штаб на градском нивоу.

– Оно што је битно јесте да смо ускладили све одлуке општинских штабова Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, с обзиром на то да је ријеч о двије локалне заједнице које се наслањају једна на другу. Битно је да су на снази исте мјере и да смо у комуникацији, па ћемо ујутро, када се направи нови пресјек стања, видјети да ли је неопходно мијењати мјере на боље или горе – рекао је Катић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да општински Штаб за ванредне ситуције прати одлуке Републичког штаба.

– Неће се ништа дешавати што је различито у односу на одлуке Републичког штаба за ванредне ситуције. Тренутно се појавила потреба за увођење онлајн наставе у двије школе. Ријеч је о Основној школи “Јован Дучић” у Касиндолу и Средњошколском центру Источна Илиџа – рекао је Божовић.

Божовић је истакао да ће, уколико буде потребе за тим, и у друге двије основне школе на подручју Источне Илиџе – “Алекса Шантић” Војковићи и “Петар Петровић Његош” у насељу Добриња прећи на онлајн модел наставе.