“По информацијама којима располажемо, текстови су наручени од појединаца одавде, а главни разлог је Јахорина”.

Тврде ово у ОО ДЕМОС-а Пале, реагујући на текстове који су се појавили у новинама “Блиц” у Србији и “Еуро Блиц” у Републици Српској.

У поменутим текстовима, чланови ДЕМОС-а означени су као особе повезане са недавно ухапшеним члановима криминалне групе Вељка Беливука.

Ацо Станишић и Дејан Којић демантују писање “Блица” и најављују тужбу. Позивају све истражне органе из Србије и Српске да саопште јавности да ли се и ко из Републике Српске истражује. Наводе да говоре истину и немају разлога да било шта крију, за разлику од оних који наручују и плаћају текстове.

“Стављамо се на располагање за све провјере и истраге. Спремни смо овог момента отићи на полиграф и одговорити на сва могућа питања”, поручује Ацо Станишић, предсједник Регионалног одбора ДЕМОС-а Сарајевско-романијске регије.

О озбиљности текста који је наручен довољно говори то што ниједан новинар није био спреман да испод њега стави своје име, па је потписан као “екипа Блица” а сав садржај је утемељен на “назови сазнањима и саговорницима без икаквих чињеница”, додаје Станишић.

“Жао ми је што је један лист са дугом традицијом и озбиљним именима у редакцији, допустио да буде алатка у јефтиним политичким сплеткама новопечених опозиционих центара и њихових партнера у бизнису”, рекао је Станишић.

Из ДЕМОС-а поручују да им је нанесена немјерљива штета јер нико од њих не познаје ухапшене чланове криминалне групе, нити је икада ступио у контакт с њима.

Сумњају да је хајка на њих кренула након тематске сједнице Скупштине општине Пале на којој се говорило о стању на Јахорини. Очекивали су, кажу, разне покушаје дискредитације. Како наводе, ни слутили нису до којих граница је неко спреман да иде.

“Олимпијски центар Јахорина је тражио да им општина Пале без надокнаде уступи 13 000 м2 земље на Јахорини. Када смо на скупштини одбили ту иницијативу, били смо свјесни да ћемо бити под великим притисцима. Нисам ни могао замислити да постоје особе које су у стању да изнесу овакве неистине и да цртају мете на чело нама и нашим породицама”, рекао је Дејан Којић, предсједник ОО ДЕМОС-а Пале.

Он је подсјетио да је један од разлога за једногласно одбијање иницијативе ОЦ Јахорина у СО Пале и тај што се земља која се уступала Олимпијском центру накнадно продавала трећим лицима.

“У прошлом сазиву СО Пале по минималној цијени је уступљено 7 000 м2. То су парцеле код гондоле и на улазу, изнад кућице полиције. Обје те парцеле су продате. Код гондоле не знамо ко је купац. Код кућице полиције парцела од 4 100 м2, дата је ОЦ Јахорина за паркинг. Парцела је продата Радовану Радовановићу из Бијељине и он је поднио иницијативу за измјену регулационог плана јер он хоће да прави хотел. И то је један од разлога због кога се ми данас сатанизујемо овако”, испричао је Којић.

Понавља да, по незваничним информацијама које имају, иза текстова стоје појединци из ОЦ Јахорина и једне опозиционе политичке партије.

“Они имају један заједнички интерес на Јахорини. Милиони су у питању. Ми смо ударили у осиње гнијездо. Никада нећемо радити против развоја Јахорине, али нећемо дозволити да поједници газдују Јахорином као да је њихова ђедовина. Одборници у СО Пале ће одређивати правила”, каже Којић.

Сценарио Риста Југовића

Станишић је рекао да настоји да сво знање које је стекао у приватном сектору примијени у јавном предузећу у коме је директор. Подсјећа да је за годину дана “Електродистрибуција” Пале остварила добит од милион марака. То се, како каже, није десило од њеног постојања.

“Породична фирма чији сам оснивач, већ више од 25 година успјешно послује за разлику од предузећа оних који стоје иза ових наручених текстова. Њихове фирме су у стечају или у блокади јер дугују десетине милиона банкама, добављачима, Пореској управи, држави… Начин њиховог управљања у приватним фирмама пренијели су у државне којима управљају. И због тога ћемо брзо имати сличну ситуацију као што је у њиховим приватним фирмама. То су наше разлике – квалитет, поштење и одговорност”, закључује Станишић.

Наручиоцима текста поручујемо да нас неће зауставити ни заплашити, кажу на крају Станишић и Којић.

“Никада у животу нисам подлијегао притисцима па нећу ни овај пут. Милиметра нећемо одступити. Ово нам даје већу снагу да се боримо против појава какви су они. Бранићемо интересе наших комшија, наших суграђана”, каже Којић.

“Истина и подршка народа су на нашој страни, док су на њиховој само фрустрација и ко зна како стечен новац којим покушавају купити или уништити свакога ко им се супротстави”, рекао је Станишић.

Са нама им то неће поћи за руком, макар нам сервирали и сценарио Риста Југовића на који ми све ово помало личи, каже Станишић.

“Из ове борбе се сигурно нећемо повући јер толико дугујемо нашим породицама, нашим суграђанима и свима који су дали године стварајући Републику Српску”, додао је Станишић.

На крају је позвао ГО СНСД-а Источно Сарајево да се, како је навео, “изјасне да ли су су грађане Пала или уз оне који желе да грађанима Пала отму оно што је њихово”.

“Позивам их да се јавно, јасно и гласно ограде од оних који крчме јавну имаовину градећи од ње себи куле и градове од Беча до Београда”, рекао је на крају Станишић.