Вељко Беливук (36) привукао је својој криминалној групи и сараднике с друге стране Дрине, где је поред тамошњих криминалаца направио сарадњу и с политичарима и бизнисменима како би себи обезбедио још веће криминално тржиште, уточиште, али оружје са црног тржишта.

Ухапшени Беливук, звани Веља Невоља, играо је велику улогу у „кавачком клану“ из Црне Горе с којим је последњих година оформио јаку сарадњу. Беливук је практично био вођа београдског огранка овог клана којем је главна делатност дистрибуција кокаина, а очигледно је да ни ту није хтео да се заустави, већ је планирао спајање његове са групом коју је предводио Дарко Елез у Босни и Херцеговини како би оформили један, најопаснији клан у Србији и на Балкану.

Да није планирао да се задржи “само” на контакту с Елезом, те је своје криминалне краке пустио даље, у политичке и економске сегменте ове земље, потврђују и сазнања да СИПА и МУП Републике Српске воде паралелну истрагу с колегама из Србије.

Истраживањем трагова новца, истражни органи дошли су до Аце Станишића, високорангираног члана ДЕМОС из источног дела Српске, који је уједно и директор државне фирме у том делу. Сумња се да је он један од кључних људи Беливукове групе. План Веље Невоље нимало не чуди стручњаке из области криминалистике, који за “Блиц” наводе да је сарадња организованих криминалних група у региону, првенствено с онима из Босне и Хецеговине и Црне Горе, заснована на интересу, а да сарадњом успевају да себи обезбеде низ “погодности”.

– Они тако обезбеђују веће криминално тржиште, смањују ризик од откривања тако што се лакше заобилазе контроле полиције, царине и других државних органа на путевима кријумчарења наркотика, оружја, акцизних роба, миграната и др., а избегава се и кривична одговорност, тако што брзим и лаким преласком државне границе постају недоступни полицији – прича Зоран Ђурђевић са Криминалистичко-полицијског универзитета.

Према његовим речима, познанства склопљена у преступничкој средини уз исти језик, још увек присутне родбинске везе, члановима организованих криминалних група пружају могућност лакшег проналаска станова (штекова), обезбеђивање аутомобила, фалсификованих путних исправа, али и често неопходну финансијску подршку за скривање.

– Ту свакако треба додати да због великог броја комада оружја на црном тржишту, преосталог из последњих ратова, врло лако долазе и до оружја. За наше организоване криминалне групе је карактеристично да за скривање, али и подршку у вршењу кривичних дела користе и наше држављане који привремено раде и живе у државама чланицама ЕУ.

Исто тако, потребно је указати и на чињеницу да су извршиоци кривичних дела с ових простора познати као јако способни и поуздани у сарадњи, тако да брзо и лако успостављају контакте и склапају послове с организованим криминалним групама из других делова света. Поверење је предуслов за сарадњу а организоване криминалне групе га граде вршењем кривичних дела – објашњава Ђурђевић.

Криминалне групе спајају и вредносни системи, сматра криминолог Добривоје Радовановић.

– Организације тих врста криминала сарађују без икаквих политичких и националних граница. Њих спајају заједнички послови и интерес који имају – закључује он.