На данашњој сједници Републичког штаба за ванредне ситуације РС, у циљу спречавања ширења вируса корона, донесена је одлука о забрани рада културно-умјетничких друштава али и вокално извођење музике у установама културе, до 25. марта.

Из Министарства просвјете саопштено је да наставу на даљину у току наредне седмице, због повећаног броја заражених вирусом корона, изводе ОШ „Јован Дучић“ Касиндо, Источна Илиџа, Основна школа „Свети Сава“ Рогатица (Централна школа и Подручна одјељења Борике, Бранковићи, Стјенице и Жепа) те све основне и средње школе на подручју града Требиња.

Такође, у току наредне седмице наставу на даљину изводе Средњошколски центар „27. јануар“ у Рогатици, Технолошка школа у Бањалуци и Средњошколски центар „Источна Илиџа“ у Источној Илиџи.

– У свим осталим основним и средњим школама вршиће се појачана дезинфекција и контрола придржавања мјера које је прописао Институт за јавно здравство, а наставни процес биће организован као и у претходном периоду према утврђеном Плану организовања рада у основним и средњим школама и ђачким домовима у школској 2020/2021. години за вријеме трајања пандемије вируса корона – прецизирали су из министарства.

Министарство просвјете и културе ће упутити захтјев Републичкој управи цивилне заштите да се већ од сутра почне са дезинфекцијом свих школа у којима је претходно био забиљежен већи број заражених васпитно-образовних радника и ученика, а прије повратка истих у школе. Појачана дезинфекција планирана је у основним и средњим школама у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву и Требињу.

– Подсјећамо да градски/општински штабови за ванредне ситуације јединица локалне самоуправе у Републици Српској предлажу Министарству просвјете и културе које основне и средње школе, због погоршане епидемиолошке ситуације, треба да организују наставу на даљину – додају из Министарства.

Позвали су грађане Републике Српске да својим одговорним понашањем спријече ширење вируса корона у локалним заједницама и да на тај начин омогуће свим ученциима да друго полугодиште заврше у школским учионицима.