Бујна коса сан је сваке жене и сваког мушкарца. Међутим, разни фактори утичу на смањење волумена. Да бисмо сачували њену лепоту, косу морамо неговати, али смо у мору производа понекад не можемо да се снађемо, а свој најлепши украс доводимо у опасност третирајући га разноразним хемикалијама.

Да ли сте се запитали да пре одласка код фризера, али и прања косе, можете учинити много тога не бисте ли поспешили њену густину своје косе? Сви доживимо мини шок када у сливнику видимо остатке нечега што је могао бити заносни коњски реп, али ових 5 супстанци спречиће непријатне сцене у купатилу.

Оно што једете утиче на ваше здравље, а ако храном не уносите потребне витамине и минерале, једна од бројних последица је и опадање косе. Сазнајте шта треба да уносите у организам како бисте осигурали здравље своје косе. Ових пет витамина и минерала кључно је у превенцији опадања косе.

1. Биотин

Биотин (витамин Б7) важан је за наше ћелије. Мањак овог витамина може узроковати губитак косе, осип на кожи и ломљивост ноктију. Трудноћа и дојење, као и узимање одређених антибиотика или лекова против епилепсије, смањују његову концентрацију у организму. Већина људи добије довољно биотина из хране.

Биотин се налази у бројним намирницама, посебно у млеку, сиру, џигерици, жуманцу, кикирикију, сушеном грашку, поврћу, гљивицама и квасцу.

2. Гвожђе

Црвеним крвним зрнцима гвожђе је неопходно за пренос кисеоника. Низак ниво гвожђа може узроковати анемију, која за последицу има умор, бледило коже и губитак косе.

Неке намирнице које су природно богате гвожђем: црвено месо, зелено лиснато поврће, махунарке.

3. Витамин Ц

Витамин Ц моћан је заштитник правилног функционирања организма и нужан је за апсорпцију гвожђа, па се саветује да се намирнице богате гвожђем комбинују с намирницама богатим витамином Ц.

Добри извори витамина Ц су: агруми, зелено лиснато поврће, црвене паприке.

4. Витамин Д

Можда већ знате да је витамин Д важан за кости, али знате ли да је недостатак тог витамина повезан с губитком косе? Такође, недостатак витамина Д може да изазове депресију. Кожа ствара витамин Д када смо изложени сунчевој светлости, али многи људи не могу да добију довољно овог витамина на тај начин, па га је потребно уносити короз храну богату или узимати као додатак исхрани. Узимање магнезијума с витамином Д побољшаће његову биорасположивост.

Витамином Д богати су: риба и рибље уље, пуномасни млечни производи, говеђа јетра, сојино млеко.

5. Цинк

Цинк има важну улогу у стварању протеина у коси. Знакови дефицита цинка укључују губитак косе, лоше заратање рана и слабљење чула окуса или мириса. Трудноћа, дојење, болести дигестивног тракта и болести бубрега могу смањити ниво цинка у организму па је потребно у прехрану више укључити намирнице као што су: остриге, пасуљ, месо, орашасти плодови, риба, као и морски плодови, интегралне житарице.