Руски министар спољних послова Сергеј Лавров позвао је Москву и Пекинг да смање зависност од америчког долара и западних система плаћања.

Лавров је започео посјету Кини тиме што је рекао да Москва и Пекинг требају да одбаце „идеолошки програм Запада“.

Очекује се да ће Лавров данас разговарати са министром спољних послова Кине Ванг Јием, у вријеме када су знатно погоршани односи обје земље са администрацијом предсједника САД Џозефа Бајдена.

Званичници САД и Кине завршили су у петак, 19. марта, оно што је Вашингтон назвао „тешким и директним разговорима“ на Аљасци, а амбасадор Русије у САД позван је у Москву на консултације након што је Бајден изјавио да је руски предсједник Владимир Путин „убица“.

САД су Русији увеле нове санкције због наводног мијешања у предсједничке изборе у Америци прошле године, што Москва негира.

Лавров је за кинеске медије пред почетак посјете рекао да су Русија и Кина принуђене да се развијају независно од САД како би спријечиле покушаје Вашингтона да ограничи технолошки развој Москве и Пекинга.

Шеф руске дипломатије нагласио је потребу да буде смањен ризик од санкција јачањем технолошке независности Русије и Кине, и то прелажењем на плаћање државним и глобалним валутама које служе као алтернатива долару.

– Морамо да се удаљимо од употребе међународних платних система које контролише Запад – истакао је Лавров.