Привредници којима је због пандемије онемогућен рад према одлуци Републичког штаба биће исплаћена минимална плата и доприноси за период у којем не буду радили, истакао је премијер Републике Српске Радован Вишковић, након састанка са представницима Удружења послодаваца туризма и угоститељства “Хорека” и Секције фризера и козметичара при Занатско-предузетничкој комори Српске.

– Мјере нису ничији хир, жеља, ничија воља. Република Српска је према овој бранши имала најлибералније мјере у региону, нагласио је Вишковић.

Он је додао да сваки од привредних субјеката појединачно ће подносити пријаву, како би сагледали репрограме за 2020. годину, а онда могли да добију пореско увјерење, те приступ Гарантном фонду.

Вишковић је појаснио да ће комплетни доприноси и минималне плате за мјесец март бити исплаћене, чак и у случају да затварње потраје само седам дана.

Рекао је да ће већ у петак ићи у реализацију оног што су договорили на данашњем састанку.

– Разумијемо проблеме у којима се сектор угоститељства налази. Договорили смо да већ у петак сједнемо са министром трговине и министром финансија и кренемо у реализацију онога што смо данас овдје договорили – истакао је Вишковић.

Он је најавио и могућност отварања фризерских и козметичких салона.

– Козметички салони и фризери дали су примједбу да они нису та бранша која угрожава здравље људи, да прихватају једног по једног клијента, тако да ће им вјероватно послије истека ових седам дана мјера бити дозвољен рад – истакао је Вишковић.

Састанку је присуствовала и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.