Фото: Катера

Олимпијски центар „Јахорина“ потписао је Меморандум о сарадњи сад Даун синдром центром Бања Лука, који обухвата оснивање Даун синдром комуне на Јахорини у којој ће се радити програм социјалне рехабилитације, радног оспособљавања и запошљавања особа са Дуновим синдромом.

Директор Олимпијског центра „Јахорина“ Дејан Љевнаић је рекао да је дан потписивања овог меморандума велики разлог да буду срећни.

– Са Даун синдром центром из Бања Луке смо у претходном периоду успјешно реалиовали низ радионица, дружења и квизова. Недавно смо успјешно реализовали и куварску радиоцину са професионалним куварима и сви су се јако добро забавили. Наши другари су чак и радили у нашем Олимпијском бару и сјајно су се снашли – рекао је Љевнаић.

Љевнаић додаје да корисници Даун синдром центра увијек радо виђени гости Јахорине.

– У плану имамо и отварање Даун синдром комуне, у којој ће се радити на развијању програма социјалне рахабилитације, радног оспособљавања и запошљавања особа са Даун синдромом – каже Љевнаић.

Он је додао да је у плану градња комуне и смјештајних капацитета за особе са Даун синдромом гдје ће имати прилику да се рехабилитују и у коначници интегришу у друштво.

Директор Даун синдром центра Бања Лука Зоран Јелић рекао је да је много узбуђен због постигнуте сарадње са ОЦ „Јахорина“ и захвалан што су им омогућили да током године реализују низ радионица на планини.

– На Јахорини смо брали љековито биље, гдје су особе се Даун синдромом прерађивали то биље и правили тинктуре, биљна уља и чајеве у плану нам је да ту сарадњу проширимо. Фасцинантно је шта све особе са Даун синдромом или Дјеца сунца како их зовемо имају сјајне могућности, нисмо ни свјесни колике док им не пружимо прилику, а људи са Јахорине су то учинили и неизмјерно сам срећан због тога – рекао је Јелић.

Додао је да је читава Јахорина за особе са даун синдромом једна велика инклузија, гдје ће производити своје производе и на тај начин се самофинансирати.