Сједница градске скупштине која је била заказана за 23. март, а затим одгођена због неповљне епидемиолошке ситуације, одржана је данас. Одборници старог скупштинског сазива расправљали су о десет тачака дневног реда међу којима је примарна била Извјештај о раду и финансијском пословању предузећа чији је оснивач Град за 2020. годину и План пословања истих за 2021. годину.

Одборници прошлог скупштинског сазива усвојили су Извјештаје о раду и финансијском пословању у прошлој години, те планове пословања за ову годину Аграрног фонда Источно Сарајево, Матичне библиотеке, Туристичке организације „Јахорина“, „Градске радио-телевизије“ Источно Сарајево и Градске развојне агенције. Међу усвојеним тачкама је и Извјештај о утрошку финансијских средстава датих средњим школама у 2020. години и план утрошка за 2021. годину.

Досадашњи замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић истакао је да је средњим школама додијељено око 500.000 КМ грант средстава, која сваке године Град издваја за финансирање материјалних трошкова четири средње школе на територији Града Источно Сарајево у којима се прошле године школовало 2.010 ученика.

– Одборници су прихватили информацију о стању борачко-инвалидске заштите на подручју Града. 150.000 КМ издвојено је за рад борачких организација и то за стимулације, субвенције и помоћи борцима, те 7.000 КМ за рад Регионалне борачке организације. Свих шест чланица издвајале су знатна средства за основна и допунска права бораца, која су у прошлој години износила око 500.000 КМ, а Град је учествовао и у обиљежавању свих значајних датума из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, казао је Вучетић.

Он је навео да је у овој години планирано издвајање 50.000 КМ за споменик жртвама НАТО бомбардовања, као и средства за идејно рјешење за „Капију града“ у вриједности од 10.000 КМ.

Вучетић је подсјетио да су захваљујући активностима Града Источно Сарајево и посланика са ове регије, а одлуком Владе Републике Српске, Српско војничко спомен-гробље Мали Зејтинлик, те спомен-костурница на Врацама, проглашени споменицима од посебног историског значаја за Републику Српску.

Одборник СДС-а у Скупштини Града Источно Сарајево Горан Шеховац похвалио је однос градских власти када је ријеч о рјешавању проблема борачке популације. Захвалио се свима који су препознали значај изградње „Капије града“.

– Грађани Источног Сарајева су заслужили такав споменик. Драго ми је што су издвојена средства за идејно рјешење „Капије града“, која ће повезивати општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа на локалитету шеталиште „Др Миодраг Лазић“. Ова капија ће имати вишеструку вриједности, а једна од њих је да ће бити музејског карактера, јер је ту предвиђен музеј, посвећен свим сарајевским Србима који су изашли из Сарајева, казао је Шеховац.

Он је подсјетио да је свим члановима Борачке организације и њиховим породицама омогућено бесплатно вакцинисање у Србији и позвао припаднике ове категорије да се пријаве у канцеларији „Илиџанског борца“ како би били упознати са организацијом одлазака.

На сједници су именовани чланови Управног одбора Градске развојне агенције Источно Сарајево, а усвојена је и Информација о издатим еколошким дозволама на подручју Града Источно Сарајево за протеклу годину, као и Одлука о измјенама и допунама Одлуке о комуналним накнадама и Одлука о измјенама и допунама Одлуке о комуналним таксама на подручју Града.

Према најавама конститутивна сједница Скупштине Града Источно Сарајево требало би да буде одржана 15. априла 2021. године.

Бојана Марковић
Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.