Предвиђа се да ће се кинеска економија повећати за 8,4 одсто 2021. године, објавио је у уторак Међународни монетарни фонд (ММФ).

Та бројка је 0,3 процентна поена изнад предвиђања ММФ-а из јануара, према најновијем ажурирању Светских економских изгледа објављеним на почетку пролец́них састанака ММФ-а и Светске банке.

„То ће бити најјача стопа раста у земљи од 2011. године, јер су ефикасне мере сузбијања епидемије, снажан одговор јавних инвестиција и подршка ликвидности Централне банке олакшале снажан опоравак“, навео је ММФ.

Кинески годишњи раст БДП-а од 2,3 процента у 2020. години указује на то да је та земља предводила велике економије у годишњем позитивном расту 2020. године.

Друга по величини економија поставила је стопу раста БДП-а на више од шест процената за 2021. годину, док се њен економски опоравак захуктава.

Према ММФ-у, очекује се да ц́е се привредни раст Кине у наредној години успорити на 5,6 одсто. Такође, је упозорио да су фактори ризика пре пандемије и даље релевантни.

„То су тензије између Сједињених Држава и Кине на бројним фронтовима, укључујуц́и међународну трговину, интелектуалну својину и сајбер сигурност“, наводи ММФ.

ММФ је такође предвидео да ће глобална економија порасти за 6 процената 2021. године, што је стопа невиђена од 1970-их, захваљујући невиђеним одговорима политике на пандемију.