Фото: СРНА

Сокочанка Добра Ковачевић /69/ пензионерске дане проводи плетући, хеклајући и везући, те промовишући своје рукотворине на изложбама које организује Секција за друштвени положај жена соколачког Удружења „Аурора“ у нади да ће се наћи више купаца.

„Исплела сам до сада на стотине мајица, џемпера, чарапа од домаће вуне и украсних везених и хекланих гарнитура од памучног конца“, наводи Ковачевићева за Срну.

Плетење је научила још као дјевојчица од мајке, а потом се усавршавала захваљујући шемама из стручних часописа, посебно од када је прије 17 година остала без посла у банци, гдје је радила више од 30 година.

Ковачевићева је поносна што су све мајице и џемпери које она плете од памучног конца, вунице и домаће вуне јединствени по мустри /начину израде/ и што је сваки прилагођен модним трендовима.

Вољела би, каже она, да има више прилика да купцима понуди своје рукотворине јер, до сада, осим изложби у организацији „Ауроре“ у неколико градова у Српској, није имала могућности да покаже „својих руку дјело“, настало уз пуно љубави према ручном раду.

Ковачевићева истиче да се за сада највећи број купаца нашао за њене чарапе од природне вуне по цијени од 10 КМ, које су биле посебно тражене на неколико изложби Удружења.

Она вјерује да би се отварањем пословног простора у Сокоцу за излагање и продају ручне радиности, разних украсних и предмета примијењене умјетности који настају као производ „златних женских руку“ створили услови за обезбјеђивање додатних средстава за кућни буџет пензионерки које се не могу похвалити мјесечним примањима.

„Када већ имамо прилику за додатну зараду боље да радимо то што нам причињава задовољство него да тражимо помоћ од других“, поручује Добра.

Предсједник Секције за друштвени положај жена удружења „Аурора“ Љиљана Гајевић напомиње да је корона зауставила низ активности које су жене покренуле у прошлој години.

Излагале су своје рукотворине и традиционална јела романијско-гласиначког поднебља на неколико манифестација на отвореном и привукле велику пажњи посјетилаца, али економски нису много постигле.

Како је и даље епидемиолошка ситуација на подручју соколачке општине неповољна, учествовале су само на двије манифестације у сарадњи са Омладинском организацијом општине Соколац.

Гајевићева истиче да Секција за друштвене активности жена ради захваљујући појединим привредним предузетницима који спонзоришу њихове активности, презентације и дружења.

„У оквиру пројекта `Међугенерацијска сарадња` у организацији Омладинске организације Соколац, показали смо младима како смо се ми раније дружили, стварали и чували традицију, а они су нама дочарали своје активности у савременом добу“, објашњава Гајевићева.

Она наглашава да су чланице Омладинске организације изразиле жељу да „Аурора“ организује радионицу на којој ће оне учити израду рукотворина.

„Аурорине“ жене, упркос пандемији, у својим домовима стварају мала умјетничка дјела и очекују вријеме када ће моћи представити своје рукотворине настале плетењем, хеклањем, декупажом, сликањем на стаклу и ткањем на малом разбоју.

Секција за друштвену активност жена Удружења „Аурора“ основана је у Сокоцу 1984. године и окупља око 50 чланова.