Кажу да је страх попут чудовишта које се храни само собом. То значи да када се бојите и не суочавате се са страхом, то је као да га храните да бисте га повец́али. Лако је рец́и да се морате суочити са својим страховима. Оно што је заиста тешко је пронац́и прави начин за то.

Понекад имате довољно храбрости, па одлучите да се изложите узроцима страха. Као кад се бојите висине и савладате тај страх тако што једног дана одете на неко високо мјесто.

Проблем је што ова тактика “све или ништа” не функционише увијек. Понекад застанете на пола пута или доживите тако ужасне сензације да на крају одлучите да се повучете и заувијек кријете од овог страха.

Љубав плаши страх и на исти начин, страх плаши љубав. И не само да љубав прогони страх; чак и интелигенцију, доброту, лијепе и истините мисли и остаје само само очај; и на крају долази страх од протјеривања човјечанства из човјека”, каже Алдоус Хаклеи.

У стварности, превазилажење страха је дуг процес. Има своје фазе, своја времена и своје методе. Најбоље је ријешити се узрока успостављањем стратегије која је заиста способна да вас ослободи страхова.

Ево три стратегије за ефикасно суочавање са страхом:

Размислите о својим страховима

Прво што треба да урадите је широка и дубока рефлексија онога што вас плаши. Морате се запитати: “Чега се заправо бојим?” и запишите све одговоре који вам пролазе кроз главу, чак и ако изгледају апсурдно.

Постоје оправдани страхови: бојите се воде јер не знате да пливате; плашите се дивљих животиња јер имају супериорну физичку снагу и реагују инстинктивно, без аргумената и разлога. Остали страхови су ирационални и настају из разлога које не знате. Када се плашите безопасних инсеката, на примјер, или висине, чак и ако се налазите у згради и нема шансе да паднете.

Упознајте и прихватите своје страхове

Због тога, морате најбоље препознати своје страхове. Не борите се против њих, вец́ их прихватите и гледајте их право у “очи”. Да ли се плашите мишева? Зашто? Када сте први пут искусили овај страх? Како реагујете када нађете миша испред себе? Вратите се извору својих страхова, јер су готово сви повезани са недостатком информација. Ако се бојите љубави, прочитајте пуно о њој и сазнајте мишљења других.

Идентификујте своје ресурсе

Због страха се осјећате беспомоц́но и бескорисно. Понекад вам је заправо потребно да заборавите све што знате и све са чиме сте се суочили. Страх се у вама понаша као “црв” који вам везује руке и ноге. Због тога је веома важно промијенити своју перспективу.

Размислите о свему што сте радили дан за даном, што је захтијевало снагу и карактер. Понекад заборавимо да једноставно устајање ујутру и испуњавање свих обавеза које имамо захтијева пуно вјештина и врлина. Размислите о свим позитивним стварима које радите свакодневно. Не будите похлепни да препознате своје вриједности.

Напротив: без лажне скромности цијените сјајне особине које имате, без којих би било немогуц́е кретати се дан за даном.

Усредсредите се на свој живот, без страха

Размислите какав би био ваш живот без страхова који вас прогањају, а који вас вјероватно ограничавају и спречавају у многим стварима. Размислите о томе како би се ствари промијениле да не живите у сјенци страха. Направите списак свега што бисте могли да изучете из тога. Покушајте да се приближите што је више могуц́е ономе што вас плаши.

На примјер, ако је оно чега се бојите јавни наступ, идите на конференције и станите у први ред да бисте били близу говорника. Упознајте позоришне глумце или људе који блиско сарађују са публиком.

Направите први корак

Спријечите себе да будете жртва страха. Запамтите да сте увијек у стању да реагујете на своје страхове, чак и ако је то тешко. Ова реакција може бити избјегавање онога што вас плаши, али циљ није то учинити механички или компулсивно, вец́ рационално.