Фото: Pixabay

Баштованство је предиван хоби који има многе предности, од којих су свежи и домаћи производи једни од најочигледнијих.

Баштованство је предиван хоби који има многе предности, од којих су свежи и домаћи производи једни од најочигледнијих. Можете узгајати сопствено поврће и воће, или се определити да зачините храну свежим, домаћим зачинским биљем. Све ово можете урадити било да имате цео врт или само малени балкон на располагању.

На балкону или у башти – направите своје посластице!

Баштованство је предиван хоби који има многе предности, од којих су свежи и домаћи производи једни од најочигледнијих. Можете узгајати сопствено поврће и воће, или се определити да зачините храну свежим, домаћим зачинским биљем.

Све ово можете урадити било да имате цео врт или само малени балкон на располагању…

1. Нађите савршено место

Прво морате наћи место на којем ћете се бавити са баштованством. Без обзира ако то радите у врту, тераси или балкону, морате прво анализирати временске утицаје.

Колико је место осунчано?

Број сунчаних сати које има Ваше место за башту је врло битна информација када бирате локацију. Готово свим биљкама је потребно довољно сунца да би расле. Ипак, потребе биљака нису исте. Препоручујемо Вам да пробате да изаберете место које је осунчано највећи број сати – и прилагодите избор биљака према условима тог места.

Шта је са наводњавањем?

Ако уређујете врт напољу, наводњавање само делимично зависи од вас – мајка природа и киша ће урадити своје. Наравно, и даље треба редовно проверавати да ли биљке имају довољно воде; током најврелијих дана мораћете их заливати редовно.

Ако уређујете врт на балкону или тераси, биљкама се вероватно налазе у већим или мањим саксијама. То значи да нема воде, тако да биљке у потпуности зависе од Вас. Редовно проверавајте влажност и заливајте; по најврелијем периоду, морате их заливати чак и два пута дневно. Будите опрезни да тло није превише влажно. У том случају, биљке труле и умиру. Уверите се да постоје рупе на дну саксије тако да вишак воде може да исцури.

Какав тип тла имате на располагању?

Ако ћете користити балкон или терасу за свој мали врт, немате превише избора: морате купити земљу. Али ако имате двориште, већ имате довољно тла – питање је само ако је довољно квалитетно за узгој Ваших производа.

Према томе, прве године је можда најбоље да ипак купите погодно тло и осигурате успех свог новог врта. Будите опрезни при избору јер се куповна земља за башту разликује од оне из дворишног врта или баште.. Ако не желите да ђубрите своју башту, можете купити тло које већ садржи ђубриво за бољи узгој.

Колико велика башта треба да буде?

Препоручујемо Вам да почнете са малом баштом. Сигурни смо да сте пуни ентузијазма тренутно и да желите да посејете читаво поље – али ускоро бисте сазнали да је баштованство хоби који захтева довољно времена и труда што Вам можда недостаје у данашњем брзом темпу.

За почетак, биће довољно да направите малу башту, али ако схватите да волите баштованство и желите да узгајате више посластица, можете засејати више следеће сезоне.

2. Изаберите своје будуће плодове

Сада је време да одлучите уз које плодове ћете уживати у будућности. Мораћете одговорити на следећа питања:

Шта да узгајам?

Предлажемо Вам да засадите оно воће и поврће које највише волите! Можда то није најлакше за узгој – али од које ће Вам користи бити башта пуна пасуља ако га нико не воли у Вашој породици. Размислите о својим жељама – можда је потребно више труда, али ћете утолико више ценити резултате.

Ако и даље не можете да се определите, пред Вама је кратак списак плодова који су најпогоднији за почетнике:

Ако желите да узгајате биље – најпогодније су мајчина душица, рузмарин, жалфија, нана, босиљак, коријандер, першун и љута паприка је све поприлично лако за узгој.

Ако волите поврће – пробајте кромпир, кељ, ротквице, зелену салату, слатку паприку, парадајз, краставац и лук, док је од воћа најлакше узгајати рибизле и огрозд.

Да ли знате колико је простора потребно Вашим биљкама?

Када бирате будуће плодове, морате посветити мало пажње и њиховој крајњој величини. На почетку, овим биљкама није потребно пуно простора, и можда будете у искушењу да их засејете преблизу – али једном када крену да расту, недостатак простора ће имати јак утицај на њихов квалитет.

Пре него што кренете да сејете, пажљиво размислите о месту које имате на располагању и како ћете га уредити. Ово је једини начин на који можете уживати у квалитетним и укусним плодовима на крају сезоне.

Које су биљке погодне за број сати које проводе под сунцем?

Изабрали сте најосунчаније место за своју башту – али то вероватно и даље значи само неколико сунчаних сати дневно, поготово на балконима. Мораћете прилагодити избор плодова према броју сунчаних сати:

Ако је Ваша башта изложена сунцу свега пар сати дневно (4-6) – изаберите салату, кељ, блитву, спанаћ, ротквице, репу, грашак, цвеклу, першун или карфиол. Овим биљкама није потребно пуно сунчаних сати.

Ако Вам је доступно више осунчаности – можете се определити на пасуљ, купус, броколи, краставац, бундеву, кукуруз, патлиџан, диње, парадајз и слатку паприку.

3. Уживајте у својој башти

Баштованство је хоби који Вам увек даје нешто. У почетку, уживаћете у физичким активностима напољу, док плодови расту бићете поносни посматрајући њихов напредак, а на крају ћете уживати у јединственом укусу свежих и домаћих производа.

Да олакшате себи, предлажемо Вам да почнете да водите свој баштовански дневник. Изненада, имаћете доста нових обавеза, што је разлог зашто ће Вам сигурно бити лакше да се организујете уписујући све информације у дневник.

Када се одлучите да уђете у свет баштованства, вероватно ћете имати гомилу питања. Добра књига о баштованству била би одлична инвестиција, која ће Вам добро послужити на дуже време. Такође можете претражити интернет и наћи ћете безброј савета, информација и трикова. А најбоља идеја од свих: пронађите некога у свом комшилуку ко се бави баштованством и потражите њихов савет. Овим путем баштованство ће такође стварати и нова пријатељства.