Поводом Васкрса који се ове године празнује 2. маја, доносимо савјете како јаја правилно скувати и обојити природним бојама.

1. Луковина

Најстарији начин бојења јаја у црвену боју. Све што треба да урадите јесте да шерпу напуните љускама црног лука, додате воду (двије литре на 10 јаја), двије кашике соли и кашику сирћета.

Скувајте јаја у овој води на уобичајен начин – кад прокључа, оставите да ври максимално десет минута на умјереној температури, а потом склоните са ватре и оставите јаја да се у луковини потпуно охладе. Ако су љуске претежно тамне, немојте да их оставите предуго у води, јер може да се деси да јаја постану браон.

Ако желите да ваша црвена јаја имају најљепше природне шаре, претходно их украсите травчицама и умотајте у танке хулахопке.

2. Сок од вишања

Ако желите да ваша црвена јаја имају изразито интензивну црвену боју, послужите се соком од вишања. Поступак је исти као и код луковине – ставите јаја у шерпу, прелијте соком од вишања, уз додатак мало соли и сирћета. Скувајте јаја у соку и оставите да се охладе.

3. Цвекла

Ево начина да искористите и сок од цвекле који вам остане у тегли након што поједете сочне плодове. Поступак је исти као код сока од вишања. Ако желите њежније нијансе црвене, сок од цвекле разблажите са мало воде.

4. Мљевена паприка

Четири кашике мљевене паприке сипајте у литар воде, уз додатак мало соли и сирћета и скувајте јаја. Водите рачуна да не користите љуту паприку, јер љутина може да продре кроз љуску у сама јаја.

Исправан поступак кувања

Неки ускршња јаја кувају петнаест минута, други пола сата, једни се заклињу у потпуно свежа јаја која су пре неколико минута донели из кокошињца, други преферирају куповна, а постоје и они који јаја са зеленим рубом око жуманцета не желе да једу.

Шта је истина?

Јаја не би требала да буду престара, но ако су сувише свежа, теже ћете их ољуштити. Ако не желите да трошите превише времена на љуштење, изаберите јаја која су стара најмање 7 дана.

Природна црвена

Јаја у овим бојама можете добити дужим или краћим умакањем јаја усок од бруснице или шипка, смрзнуте, мљевене малине, у соку трешње или вишње или помоћу компота од вишње.