Филмови о Исусу Христу посебно добију на значењу пред велики хришћански празник- Васкрс.

Филмови о Исусу Христу најчешће наилазе на подељена мишљења код публике. И док једне хвале и препоручују, друге оштро критикују.

Ми вам представљамо 6 филмова из једне и из друге категорије.

1.Страдање Исусово

Филм Страдање Исусово, Мела Гипсона говори о последњем дану Христовог живота и његовом страдању. Филм почиње агонијом у Гетсиманском врту, а завршава се васкрслим Исусом који отвара очи и устаје из гроба. На руци му се виде ране на местима где је био прикован.

Филм је изазвао бурне полемике широм света. Иако је овај филм оцењен као “филм који је тешко гледати седећи” био је номинован за Оскара у три катгорије.

2. Исус из Назарета

Филм Исус из Назарета, остварење је редитеља Франка Зафирелија и сматра се најприхватљивијим остварењем у религијском смислу.

3. Највећа прича икад испричана

Освојивши Јерусалим, римски намесник Херод је крунисан. Бојећи се да би рођењем новог краља, о којему је народ почео навелико да прича, могао је изгубити престо, те је наредио да се у Витлајему погубе сва мушка деца млађа од две године.

Једно је ипак спасено, Исус, плод безгрешног зачећа девице Марије, жене припростог дрводеље Јосипа. Одрастао је у јеврејској породици у Назарету и након што га је у реци Јордану крстио Иван Крститељ, почео је јавно да делује по Галилеји, Јудеји и напокон у Јерусалиму, поставши познат као Исус Назарећанин. Угрожени његовом славом Сина Божијег и чудима која је чинио, верски поглавари дали су наредбу да се ухапси. Римски управитељ Понције Пилат осудио га је на смрт разапињањем на крст. Према веровању, трећег дана Исус је васкрсао.

4. Краљ краљева

Филм је јединствен по приказу односа Исуса и Барабе, који је у другим филмовима о Исусу споредан лик. Пуно пажње је посвећено Исусовим чудима. Бараба је представљен као вођа бунтовника против римске власти, док је Исус представљен као млади бунтовник који лагано осваја људе на сваком кораку.

5. Последње Христово искушење

Сматра се да ниједан филм о Исусу није толико контроверзан као овај! Филм је темељен на истоименом роману и пре свега се препоручује оним гледаоцима који су “отвореног ума”. У овом филму упознајемо се са Исусом којег опседају разни греси и који машта о сексу. У улози Исуса Христа у овом филму Мартина Скорсезеа нашао се Вилијам Дефо.

6. Јеванђеље по Матеју

Јеванђеље по Матеју је италијанска библијска драма коју је 1964. године режирао Паоло Пасолини. Филм представље верну адаптацију јеванђеља по Матеју која прти живот Исуса Христа. Ово је један од најпопуларнијих и најцењенијих филмова овог редитеља.