Витамини и минерали имају важну улогу у расту и развоју дјеце.

Боја коже

Према процјенама Свјетске здравствене организације (WХО), скоро двије милијарде људи у свијету пати од недостатка неких витамина и минерала. Наравно, то се највише односи на земље у развоју. Међу најчешћим мањковима спомињу се мањак витамина А и Д те минерала жељеза и цинка.

Када родитељи примијете да дијете слабо добива на тежини, има честе инфекције, блиједу боју коже или је уморно и нерасположено, често у апотекама траже савјет о витаминско-минералним препаратима.

Данас се дјеца мање играју на зраку, а више сједе у кући испред телевизора и компјутера, што знатно утјече на њихов имунитет. Осим тога, и прехрана дјеце лошијег је квалитета због чега је важно пратити витаминско-минерални статус.

Сирупи и таблете

Витаминско-минерални препарати за дјецу су комплетни, односно садрже све витамине и минерале потребне малишанима. На тржиште долазе у разним облицима, а најприкладнији су у облику сирупа, који се узимају на кашичицу или путем шприце те имају окусе који су дјеци прихватљиви. У нешто каснијој доби прикладне су и таблете за жвакање које могу бити тврди компримати и мекани гумени бомбони.

Јачи имунитет

За нормално функционирање имунолошког система те за здрав раст и развој дјетета нужан је витамин А. Глобално се процјењује да између 140 и 250 милиона дјеце у доби испод пет година има дефицит витамина А па је његово додавање у витаминско-минералне препарате за дјецу оправдано.