Један искрен загрљај драгог пријатеља, партнера, дјетета може имати јако снажан утицај на наше тијело. Попут смијеха, научници су открили да и загрљаји имају љековита својства. Истраживања показују да је загрљај врло учинковит у лијечењу разних физичких болести, као и усамљености, депресије, анксиозности и стреса.

У студији која је спроведена на Универзитету у Сјеверној Каролини истраживачи су открили да загрљаји повећавају ниво хормона везивања – окситоцина, смањују ризик од срчаних болести, снижавају крвни притисак и ниво хормона стреса – кортизола.

Како наше тијело реагује на загрљај?

Према истраживању спроведеном на Универзитету у Сјеверној Каролини, када би се заљубљени пар загрлио на 20 секунди, њихово тијело би значајно повећало ниво окситоцина, хормона који се иначе највише излучује током порођаја или дојења. Такође, и пријатељски загрљај забиљежио је значајан пораст, али не као љубавни.

У међувремену, ниво кортизола – хормона стреса се значајно смањио код жена, као и њихов крвни притисак. Вођа истраживања и психолог др Карен Гревен каже: “Подршка партнера се веже уз веће количине окситоцина код мушкараца и жена. Међутим, важност окситоцина и његови потенцијални кардиопротективни учинци могу бити већи код жена.”

У другој студији везаној за загрљаје која је спроведна у склопу Нестлé Хаппилy Хеалтхy Пројецт-а, учествовало је готово 60.000 људи из Аустралије. На челу пројекта био је др Ентони Грант, психолог на Универзитету у Сиднеју и Галаxy Ресеарцх-у који је на крају студије закључио:

“Наука нам каже да додир има врло важан утицај на тјелесно и ментално здравље. Доказано је да додир снижава крвни притисак и стопу откуцаја срца, повећава имуни систем и ублажава бол. Загрљаји ослобађају окситоцин, хормон који тјера људе да се осјећају сигурно и који снижава нивое кортизола чиме се смањује стрес, анксиозност и усамљеност.”

При загрљајима који трају више од 20 секунди, наше тијело ослобађа хормон који се зове окситоцин. Овај хормон може помоћи у снижавању крвног притиска, смањити ниво кортизола – стрес хормона, а такође се вјерује да окситоцин у мозгу може изазвати осјећаје задовољства, њежности и привржености.

Предности загрљаја

Људи су очигледно друштвене животиње, о чему свједочи и безброј студија које показују да су они који одржавају блиске пријатељске везе, као и они који су у браку, физички и психички здравији. Истраживања показују да искрен загрљај, у којем су два срца притиснута једно уз друго, могу имати ове предности:

– Загрљај гради повјерење и осјећај сигурности. То помаже у отвореној и искреној комуникацији.

– Загрљаји може инстантно повећати ниво окситоцина (његове предности смо навели изнад).

– Дугачки загрљаји подижу нивое серотонина, хормона одговорног за добро расположење и генерални осјећај среће.

– Загрљај јача имуни систем. Он стимулише тимус жлијезду, која регулише и уравнотежује тјелесну производњу бијелих крвних зрнаца.

– Грљење опушта мишиће и напетост у тијелу. Такође, загрљај може ублажити бол.

– Добар загрљај дословно смањује ниво кортизола – стрес хормона.

– Загрљај може инстантно поправити расположење.

– Потпуно је бесплатан!