Фото: Бојан Д.Тошић

Les Plus Beaux Villages de la Terre (Најљепша села на свијету) је међународно удружење створено 2012. године. Удружење је 7. јула 2012. године у Гордесу створило 5 земаља или региона који представљају три континента: Француска, Италија, Валонија (Белгија), Квебек (Канада) и Јапан. 2016. године удружењу се придружила Шпанија. Ове земље или регије представљају већ постојећа удружења. Заједно, ових шест удружења представљају скоро 600 села сертификованих за своју љепоту и изврсност. Швајцарци, Саксонија (Немачка), Русија и Либан придружени су чланови удружења.

Да ли ми у Републици Српској и Босни и Херцеговини можемо направити нешто слично?

Наш народ каже гдје постоји воља, нађе се и начин…

Управо идеја формирања удружења Најљепша села Босне и Херцеговине је довела у нашу земљу Maguy Khoubbieh из Либана, предсједника и суоснивача удружења Најљепша села Либана, које је основано 2016. године и броји 60 села. Спремна да подијели своја искуства са нама али и да се прихвати теренског рада, већ десетак дана обилази села широм Републике Српске и Босне и Херцеговине. Тако је 26.04.2021. године, у друштву Велибора Трифковића, стручњака за туристичке производе у USAID (Америчка агенција за међународни развој) – Пројекат развоја одрживог туризма у БиХ, била у истраживачкој посјети општини Соколац. Како су нам рекли, циљ је идентификација најљепших села Босне и Херцеговине, потом формирање мреже најљепших села БиХ и прикључивање мрежи најљепших села свијета. Уколико реализујемо овај циљ, били би прва земља у региону која је то учинила.

Фото: Бојан Д.Тошић

Будући да су у потрази за аутентичним селима са аутентичном архитектуром, богатим културноисторијским или природним насљеђем, одлучили смо да им представимо Кнежину, као једно од најстаријих насеља, са материјалним траговима континуитета насељености од палеолита ( Пећина под липом), преко Илира ( градина Кадића брдо из раног жељезног доба), средњег вијека (стећци), Манастир Пресвете Богородице ( из 1371. године) османлијске владавине ( Селимија или Царска џамија из 1548. године) па до данашњих дана. Узели смо у обзир и природне љепоте овог краја почевши од Велике пећине и врела Биоштице, саме Биоштице која у свој својој љепоти протиче кроз Кнежину, извор Кнежак и термалне изворе Илиџа и Топлик…

Посјетили смо и Бјелосављевиће као мјесто проналаска чувених Гласиначких колица али и да би представили некрополу стећака Црквине гдје су пронађени и темељи средњовјековне цркве.