Радницима соколачког Шумског газдинства „Романија“ данас се на пошумљавању придружило и двадесетак запослених главне дирекције предузећа „Шуме Републике Српске“, на челу са генералним директором Славеном Гојковићем и извршним директором за опште, правне и кадровске послове Јеленом Божић Ћебић.

Генерални директор „Шума Републике Српске“ Славен Гојковић рекао је Срни да је управа овог предузећа одлучила да у што већој мјери ради са властитом радном снагом на шумскоузгојним радовима, те да ће радници дирекције тако учестовати и помоћи појединим газдинствима да се што више пошуми.

„То је једна од мјера штедње, да упослимо наше раднике и да не морамо додатно плаћати повремене раднике на овим пословима“, изјавио је Гојковић.

Он је навео да је већ договорено да радници главне дирекције на Сокоцу у четвртак, 29. априла, помогну запосленима соколачког газдинства у пошумљавању како би план био што прије испуњен.

Гојковић је нагласио да ће и радници одјељења дирекције „Шума Републике Српске“ у Бањалуци на исти начин помоћи неким газдинствима на том подручју на пословима пошумљавања.

У јавном предузећу шумарства, навео је Гојковић, прошле године пошумљавање је остварено у оквирима плана, али неки шумскоузгојни радови нису завршени и то је обавеза „Шума“ за ову годину.

Он је рекао да шумско-узгојни радови у прва три мјесеца нису извршени у планираном обиму,јер су препрека били неповољни временски услови, па је пошумљавање појачано у априлу како би се остварио план прољећних радова и како би спремно ушли у јесење пошумљавање.

Директор соколачког газдинства Страхиња Башевић рекао је Срни да се тренутно врши пошумљавање на локалитету Иван поље, гдје се санира прошлогодишње пожариште, те на локалитету Смртићи.

Он је додао да су се радницима соколачког газдинства данас на подручју Смртића придружили запослени главне дирекције „Шума Републике Српске“ са сједиштем на Сокоцу.

Башевић је нагласио да се и у осталим радним јединицама овог газдинства упоредо врши пошумљавање на мјестима која су предвиђена планом за ову годину.

„У прољећном дијелу планирали смо да пошумимо површину око 23 хектара са 36.000 садница бијелог бора и смрче и за пар дана ћемо извршити план прољећног дијела“, рекао је Башевић.

Он је нагласио да је у Шумском газдинству „Романија“ за ову годину планирано да се пошуми 47 хекатара са 95.000 садница смрче, црног и бијелог бора.