За десет година, потрошачка корпа у БиХ поскупјела је 537 конвертибилних марака.

Наиме, синдикална потрошачка корпа, коју је Савез самосталних синдиката БиХ израчунао за март ове године, износи 2.106 КМ, а према доступним подацима, вриједност потрошачке корпе у 2011. била је 1.569 КМ.

Као што се може и претпоставити, огроман раст цијена живота у БиХ нису пратили износи на текућим рачунима њених грађана.

Наиме, за тих 10 година, просјечна плата повећана је, анализа показује, за свега 162 марке.

У фебруару ове године, према подацима Агенције за статистику БиХ, плате су, у просјеку, износиле су 961 КМ, а у истом мјесецу 2011. зарађивало се 799 КМ.

Коментаришући ове бројке, борци за заштиту потрошача истичу да оне и те како осликавају колико је лош стандард у БиХ.

Марин Баго, предсједник Удружења потрошача “Футура” из Мостара, оцјењује да је све тежи живот бх. грађана посљедица свих оних ствари које су, како каже, наше политичке структуре односно институције пропустиле да ураде.

“Иако је код нас забрањено остваривање екстрапрофита, не знам да је ико у БиХ кажњен због тога, а има основа”, упозорио је Баго у изјави за “Независне новине”.

Запажа да се о потрошачкој корпи нешто активније почело причати ове године, односно уназад мјесец и по, а да невоља буде већа, баш у том периоду ова корпа је у Мостару, како истиче, поскупјела за око 100 КМ.

“Шта се дешава? Наше обитељи се више не могу ни задуживати, већ се одричемо многих ствари, за себе, али и за дјецу. Дијете не добије оно што треба. Осим тога, треба имати на уму да се хранимо углавном лоше, на најнездравији начин. Постоји струка која каже колико чега треба да унесемо у себе, а ми се и тога одричемо. Кад имате идеалну ситуацију, односно да двоје ради и имају просјечне плате, ни то не може измирити мјесечне трошкове”, рекао је Баго.

Синдикалци у Републици Српској израчунали су да су у марту биле потребне двије просјечне плате за синдикалну потрошачку корпу, која садржи само оно најосновније, односно не обухвата, рецимо, да имате властито возило.

“Када говоримо о синдикалној потрошачкој корпи, посљедњи податак, онај за март, показује да је она износила око 1.960 марака. У истом мјесецу, просјечна исплаћена плата у Републици Српској износила је 978 КМ и њом се могло обезбиједити 49,9 одсто трошкова производа и услуга садржаних у синдикалној потрошачкој корпи”, рекла је за “Независне новине” Божана Радошевић, стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката Републике Српске.

Селведин Шаторовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ, сматра да су бројке о расту цијена потрошачке корпе и несразмјерном расту плата показатељ да су власти на свим нивоима у БиХ апсолутно занемариле интересе радника, односно својих грађана.

“Поражавајућа је чињеница да ми теже живимо данас него прије десет година. Поражавајуће је и то што нас покушавају убиједити да је наш стандард добар, имајући у виду да чак 60 одсто радника ради за плату испод 600 КМ”, рекао је Шаторовић за “Независне новине”.

Једна Приједорчанка, која ради, а супруг јој је незапослен и ради понекад хонорарно, те имају двоје дјеце, каже да је веома тешко сакупити новац само за намирнице и основне трошкове потребне за мјесец.

“Имамо, срећом, помоћ са села, од родитеља, тако да некако прегурамо, али све је то далеко од нормалног стандарда једне породице. Цијене намирница расту тихо, скоро из седмице у седмицу”, каже она.