У стампеду у Израелу приликом вјерског обреда којем је присуствовало, према процјенама локалних медија, око 100.000 људи, данас је погинуло најмање 44 људи, а повријеђено је око 150.

Ову несрећу је премијер Израела Бењамин Нетањаху назвао “великом трагедијом”.

До несреће је дошло када су групе ултраортодоксних Јевреја у великом броју прошле кроз гробницу мудраца из другог вијека, рабина Шимсона Бара Јочаја, током комеморације која укључује бдјење, мистичне пјесме и плес.

Према првом полицијском извјештају, стампедо је почео када се неколико људи оклизнуло на претрпаним степеницама.

Очевици кажу да су се људи угушили или су били изгажени у тијесним пролазима када су кренули да излазе, а људи су падали једни преко других и котрљали се низ клизаве степенице. Неки очевици су рекли да су стајали на људима за које су знали да ће се угушити, али да нису могли да се помјере.

Мушкарац који је присуствовао трагедији рекао је за израелски лист Харец да су полицијске барикаде спријечиле људе да брже изађу.

Хеликоптери су пренијели повријеђене до болнице у сјеверном Израелу, саопштено је из амбулантне службе, израелска војска да су биле помијешане спасилачке и медицинске екипе.

Гробница Маунт мерон се сматра једним од најсветијих мјеста у јеврејском свијету и годишње је обиђе много вјерника.

Ово је једно од највећих јавних окупљања у Израелу од почетка пандемије корона вируса, а прошле године скуп је био забрањен због рестриктивних мјера. Овогодишњем скупу требало је да присуствује највише 10.000 људи, али се на крају окупило око десет пута више.