Група од 30 ходочасника кренуће сутра са Сокоца пјешице на пут дуг 230 километара до манастира Острог на поклоњење Светом Василију, а ово путовање посветили су седамнаестогодишњем суграђанину Јовану Јововићу, којем је од рођења дијагностификована церебрална парализа, која са собом носи и низ других дијагноза.

Предсједник Удружења грађана „Свети Василије Острошки“ Дејан Елез рекао је да на одредиште планирају стићи у уторак, 11. маја, на вечерњу службу у овај храм.

Елез, који је био и један од иницијатора првог поласка на ово свето мјесто, рекао је Срни да је ово 12. ходочасничко путовање вјерника са Сокоца.

– Да би помогли породици покренули смо хуманитарну акцију `За Јованово мјесто под сунцем` којом желимо прикупити средства за изградњу куће, чиме би омогућили боље усове његовој мајци Жељки за пружање непрестане његе болесном Јовану и олакшали живот његовом млађем брату Андреју, који живе у стану од 36 метара квадратних на четвртом спрату – нагласио је Елез.

Ходочасници, међу којима је и шест дјевојака кренуће сутра из порте манастира Светог пророка Илије на Сокоцу у 7.00 часова и пјешачити шест дана, уз неколико коначишта и одмарања код старих пријатеља.

Елез је увјерен да неће бити проблема на овом поклоничком путу, јер су се ходочасници припремали претходних неколико мјесеци.

Он је подсјетио да прошле године због пандемије вируса корона ходочасници са Сокоца и неколико сусједних општина нису могли поћи организовано на поклоњење Светом Василију Осторшком, а ове године границе су отворене.

Хуманитарни број „М:тела“ 1416, којим се дарује 1 КМ за изградњу куће породици Јововић на Сокоцу, активан је до 31. маја, а средства се могу донирати и на текући жиро рачун Удружења „Свети Василије Острошки“ 562-012-81550261-02 код NLB банке.