Израелски борбени авиони срушили су данас кулу „ал Шурук“ у Гази, пошто су више пута упозорили станаре да изађу.

Како наводи АП, то је највећа вишеспратница у Гази, а израелски медији подсјећају да је то трећа висока зграда коју је Израел срушио од понедјељка увече, када је почео сукоб са исламским екстремистичким Хамасом који влада појасом Газе.

Израел тврди да су у таквим зградама канцеларије командира палестинских екстремистичких организација.

Медији у Гази су навели да је чувару зграде речено да се станари евакуишу и да је било и других упозорења на предстојећи напад.

Израел ту тактику зове „куцање на кров“, а користи неексплозивне пројектиле које баца на зграду да упозори станаре да је напусте прије него што буду бачене бомбе да је униште.

Данашње рушење те зграде од десет спратова представља нову ескалацију насиља, имајући у виду да је синоћ послије рушења једне 13-стоспратнице почело палестинско баражно ракетирање централног Израела, укључујући подручје Тел Авива.

Хамас тврди да је тада испалио 130 ракета према Тел Авиву.

Израелски ТВ-канал 12 јавио је да је до сада око 1.200 ракета испаљено из Газе, а да најмање 200 није прелетјело граничну ограду, већ је пало на палестинску територију.

Израелска војска је рекла да противракетни систем одбране „Гвоздена купола“ пресрео 85 до 95 одсто ракета испаљених на стамбена подручја.