Позитивни ставови и понашање младих утичу на здравље и срећу њихових породица које су и главни носиоци друштва у цјелини. Млади људи окупљени у једној локалној заједници могу да ураде много. То можемо видјети и на примјеру дјеловања Омладинске организације „Соколац“ која је недавно обновила свој рад.

У наредном периоду ОО „Соколац“ кроз пројекат „Сви смо исти, сви смо другачији“ жели да повеже младе људе из Сокоца и Сарајева. Једна од првих пројектних активности је посјета села Шахбеговићи.

Младен Каповић, координатор пројекта и члан УО организације истиче како су Шахбеговићи удаљени десетак километара од Сокоца, пуни љепоте и квалитетних садржаја, а мали број људи је упознат са тим.

„Надам се да ћемо кроз овај пројекат поред промоције заједништва, помирења и активизма, успјети да испромовишемо сав туристички потенцијал наше општине. А свакако једно од неправедно запостављених локалитета је и село Шахбеговићи“.

ПРО-Будућност је УСАИД-ов пројекат изградње мира и повјерења међу грађанима и грађанкама свих етничких и вјерских скупина у Босни и Херцеговини. Пројекат проводи америчка хуманитарна организација Catholic Relief Servkces CRS, аа партнерима: Каритасом БиХ, Институтом за развој младих КУЛТ, Форумом грађана Тузла (ФГЗ), Хелсиншким парламентом грађана Бањалука (hCA) и Међурелигијским вијећем у Босни и Херцеговини (МРВ).

„Драго ми је што је пројекат наше организације задовољио све критеријуме и прошао, то најбоље показује не само нашу озбиљност као организације, већ и велику заинтересованост младих за активно учешће у пројектима овога типа. Активност доприноси започињању широког и искреног дијалога у друштву, који ће водити ка изградњи повјерења и, посљедично, коначном помирењу у нашој земљи. Овим путем позивам све младе суграђене да нам се придруже да заједно креирамо лијепу атмосферу у нашој заједници“, истакла је Јелена Реновица из ОО „Соколац“.