До краја овог мјесеца очекује се састанак са Министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борисом Пашалићем како би се разговарало око ријешавања статуса соколачког Центра за унапређење пољопривреде.

Састанку ће још присуствовати представници надлежних институција РС, Пољопривредног института РС, Универзитета у Источном Сарајеву, као и декан Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву Весна Милић – најавио је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

– Имао сам прилику да разговарам са ректором Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Миланом Кулићем гдје смо се сложили да би Центар за унапређење пољопривреде у Сокоцу поред производње безвирусног сјемена кромпира имао проширене дјелатности. Осим производне, имао би научно – истраживачку, едукативну и комерцијалну функцију – нагласио је Бјелица.

Према његовим ријечима, идеја је да соколачки Центар за унапређење пољопривреде пређе у надлежност Универзитета у Источном Сарајеву као једна посебна организациона јединица и да добије статус какав имају остали факултети у систему Универзитета.

– Већ имамо најављену подршку Холандије, која ће обезбиједити најновију лабораторију. Такође, упутио сам писмо министру Пашалићу, у којем сам га обавијестио да је општина Соколац спремна уступити још 250 хектара земљишта, како би се Центар покренуо и функционисао. Није се показало као добро рјешење да буде у надлежности Пољопривредног института РС, јер је сједиште у Бањалуци и велика је удаљеност – појаснио је начелник Бјелица.

Он је похвалио добру сарадњу са претходним Министром пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стевом Мирјанићем, али и садашњим Борисом Пашалићем, који ревитализацију овог Центра никада нису доводили у питање.