Регионални одбор Удружења пензионера Сарајевско – романијске и Горњедринске регије 19. маја, у Вишеграду, одржао је 13. редовну сједницу на чијем се дневном реду нашло 11 тачака.

Поред актуелног питања бањско – климатског лијечења пензионера, присутни су највише расправљали о Извјештају о раду УПРС за претходну годину те Програму рада за ову годину. На дневном реду се нашао и договор о примјени и провођењу Правилника о помоћи Удружења пензионера у вези са мишљењем Министарства финансија Републике Српске.

Према ријечима предсједника Регионалног удружења Деливоја Тошића, анализиране су активности у вези са коришћењем тог рехабилитацијског центра.

– Прошле године на регионалном нивоу, ове услуге користило је 466 пензионера међу којима су и корисници којима је Влада Српске обезбиједила бесплатне услуге лијечења. Уговором је дефинисано да пензионери имају могућност лијечњења у свим бањским центрима Републике Српске, те коришћење услуга рехабилитационог центра у Фојници на које имају попуст од 10 одсто те могућност на одгођено плаћање – навео је Тошић.

Иако још увијек нема повратне информације од стране надлежних органа у вези са Приједлогом за измјене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању и Закона о доприносима, који су достављени прошле године – Тошић наводи кључе приједлоге:

– Потребно је раздвојити материјална права, остварена по основу минулог рада од бенефицираних. То се односи на чланове закона 157., 158. и 159. који су избрисани у процесу преласка исплате пензија преко трезора, односно буџета РС. За мартовске пензије издвојено је 100.091.000 док је из доприноса обезбијеђено око 95 милоина – рекао је предсједник, те додао да Влада Српске сваке године обезбиједи одређен износ средстава за рехабилитацију болесних и угрожених. Али, то законом нигдје није дефинисано, те је апел пензионера да се буџетом на годишњем нивоу планира износ од 0,05% те да се угради у Закон о пензијско-инвалидском осигурању.

Према подацима Удружења на подручју општине Соколац живи 2.595 пензионера чија просјечна пензија износи 417 КМ. Када је у питању Закон о доприносима, стопа доприноса износи 18,5% али пензионери траже повећање на 22%. Иако се пензије исплаћују редовно, проблем изазван пандемијом корона вируса довео је до тога да 70% пензионера живи испод границе сиромаштва. Остаје само да се у договору са актуелном влашћу предузму активности и ријешења како би ова категорија становништва стекла боље услове за живот, јер уз мало добре воље и више разумијевања ови проблеми нису неријешиви.

Рођена 27. априла 1988. године у Сокоцу. Након основне школе и гимнaзије, на Факултету политичких наука у Бањалуци, завршила студије новинарства 2011. године. Магистар новинарства од 2015. године. Запослена у Инфо центру од 2012.године.